ΚΟΣΜΟΣ

Δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας η καταδίκη του τραπεζίτη Μεχμέτ Ατίλα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δυναμιτίζει η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, το οποίο έκρινε την Τετάρτη ένοχο τον Τούρκο τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν για να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις. Λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου η Αγκυρα χαρακτήρισε την απόφαση ως «ατυχή και άδικη» κάνοντας λόγο για ανάμειξη χωρίς προηγούμενο στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. «Σκανδαλώδης απόφαση για μία σκανδαλώδη υπόθεση», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Ερντογάν, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στο παρελθόν, σχολιάζοντας την υπόθεση, είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για «μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα ενάντια στην κυβέρνησή του».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, σημείωσε ότι πρόκειται για μια απόφαση που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο ενώ σε σχόλιο του στο Twitter αναφέρει ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί απόδειξη της συνεργασίας της CIA και του FBI με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Την ίδια ώρα η Halkbank, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας ήταν ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ανέφερε ότι ο τραπεζίτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου.

Ο Ατίλα, έπειτα από δίκη που διήρκησε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, καταδικάστηκε σε πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, ανάμεσά τους για τραπεζική απάτη και συνομωσία. Κρίθηκε αθώος για την κατηγορία ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Ατίλα ότι συνομώτησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ζαράμπ– μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα, έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τους αμερικανούς εισαγγελείς– περιέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο, που περιελάμβανε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο διεξαγόταν εν γνώση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις μόνο ο Ζαράμπ, 34 ετών, και ο Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ