Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μαθηματικά α λα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Κύριε διευθυντά
Θέλω να διαμαρτυρηθώ μέσω της εφημερίδας σας για τον νέο εμπαιγμό των συνταξιούχων. Με τον ψηφισθέντα πρόσφατα νόμο για το κοινωνικό μέρισμα νομοθετήθηκε και η επιστροφή στους συνταξιούχους των παρανόμως παρακρατηθέντων επιπλέον ποσών για την περίθαλψη της περιόδου 1-1-2012 έως 31-12-2016 με βάση τη βασική (αρχική) σύνταξη και όχι με βάση την πράγματι καταβαλλόμενη. Δεν γνωρίζω με τι είδους μεθοδεύσεις και τίνων τις εντολές τα κατάφεραν ώστε οι επιστροφές να είναι μηδαμινές σε σύγκριση με τα ποσά που πράγματι και παράνομα είχαν παρακρατηθεί.
Σας παραθέτω τα στοιχεία της δικής μου περίπτωσης. Το ποσόν που παρεκρατείτο από 1-5-2012 που συνταξιοδοτήθηκα έως 31-12-2016 μηνιαίως για περίθαλψη ήταν 73,93 ευρώ αντί του ορθού 52,04 ευρώ. Διαφορά μήνα 21,89 ευρώ επί 56 μήνες 1.225,84 ευρώ, ήταν το ποσό που έπρεπε να μου επιστραφεί. Μου επεστράφη το ποσό των 286,74 ευρώ!!! Μου χρωστάνε 939,10 ευρώ. Αυτό φυσικά αφορά χιλιάδες συνταξιούχους. (Αφορά τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών.)
ΥΓ. Και το πλέον άδικο για μας; Το ΗΔΙΚΑ που έκανε τους λογαριασμούς, αγνόησε ότι τα επιστραφέντα ποσά θα έπρεπε να μας δοθούν έντοκα. Δεν ξέχασε όμως να παρακρατήσει φόρο 20% επί των, έστω και ασημάντων, αυτών ποσών!
Φυσικά δεν ελπίζω. Απλά διαμαρτύρομαι.

Θεοδωρος Ανδρεα Παπαγγελοπουλος
Συνταξιούχος Ε.Τ. Δικηγόρος
Βάρκιζα

Ο Μαρξ ενώπιον του... νεομαρξισμού

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Δημήτρης Μακροδημόπουλος στην ενδιαφέρουσα επιστολή του («Κ» 2.12.2017), με τίτλο «Το μέρισμα της παρακμής», αναφέρεται και στον Μαρξ, ο οποίος «θαύμαζε την αστική τάξη, λόγω της επαναστατικοποίησης των μέσων παραγωγής, που είχαν εκτοξεύσει την παραγωγή».
Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι ο Μαρξ δεν αρνήθηκε ποτέ ότι ο καπιταλισμός είναι το δυναμικότερο, παραγωγικότερο και επαναστατικότερο σύστημα στην ιστορία του ανθρώπου. Ο ίδιος, στη «Συμβολή στην κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» (Πρόλογος, σελ. 31-32), τονίζει σχετικώς με τον καπιταλισμό: «Ουδέποτε εξαφανίζεται ένας κοινωνικός σχηματισμός πριν να αναπτυχθούν μέσα του όλες οι παραγωγικές δυνάμεις που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει».

Επί 170 χρόνια τώρα αποδεικνύεται πράγματι ότι ο καπιταλισμός, που τόσο βάλλεται σε περιόδους ύφεσής του, έχει απεριόριστες παραγωγικές δυνάμεις για προσαρμογή και ανάπτυξη. Απόδειξη, η επικράτηση της παγκοσμιοποίησης σε όλο τον πλανήτη, με μόνη θλιβερή εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα!

Επίσης, οι Μαρξ και Ενγκελς γράφουν σχετικώς στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» (Θεμέλιο, 2004, σελ. 50): «Με την εκμετάλλευση της παγκόσμιας αγοράς, η αστική τάξη έχει διαμορφώσει πανομοιότυπα την παραγωγή και την κατανάλωση σε όλες τις χώρες. Εχει εξαλείψει, προς μεγάλη λύπη των αντιδραστικών, τον εθνικό χαρακτήρα της βιομηχανίας. Οι πανάρχαιες εθνικές βιομηχανίες εκμηδενίστηκαν και εξακολουθούν καθημερινά να εκμηδενίζονται. Εκτοπίζονται από νέες βιομηχανίες, που η εισαγωγή τους γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου για όλα τα πολιτισμένα έθνη. Από βιομηχανίες που δεν επεξεργάζονται πια εγχώριες πρώτες ύλες, αλλά πρώτες ύλες που έρχονται από τις πιο απομακρυσμένες ζώνες. Από βιομηχανίες που τα προϊόντα τους καταναλώνονται όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στη θέση των παλιών αναγκών που ικανοποιούνται από εγχώρια προϊόντα, εμφανίζονται νέες ανάγκες, που για την ικανοποίησή τους απαιτούνται προϊόντα από τις πιο απομακρυσμένες χώρες και από τα πιο διαφορετικά κλίματα. Στη θέση της παλιάς τοπικής και εθνικής αυτάρκειας και απομόνωσης εμφανίζεται η ολόπλευρη συναλλαγή, η ολόπλευρη αλληλεξάρτηση των εθνών».

Αναλογίζεται κανείς τι θα έγραφαν οι ίδιοι αν ζούσαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού –με τις τόσες μετονομασίες του– σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ομως, ο νεομαρξισμός στην Ελλάδα έχει γαλουχηθεί με τις «αλάθητες αλήθειες» των Λένιν και Τρότσκι, και λειτουργεί σαν θρησκεία, με θεούς τούς Στάλιν, Μάο κ.λπ. και πάθος για όμοια, αυταρχική - δικτατορική εξουσία. Δυστυχώς!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Γ. ΒΑΡΕΛΑΣ
Θρακομακεδόνες Αττικής

Το «Τρίτο» από την εποχή Μάνου

Κύριε διευθυντά
Σε σχέση με επιστολή του κ. Νικολάου Δεληδήμου για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας στις 19 Δεκεμβρίου με τίτλο «Ακούγοντας το Τρίτο Πρόγραμμα», παρακαλώ να μου επιτρέψετε μερικές απαντητικές σκέψεις.

Είναι ευχάριστο, σε κάθε περίπτωση, όταν ακροατές του Τρίτου διατυπώνουν δημόσια την άποψή τους σε σχέση με το περιεχόμενο των εκπομπών και γενικότερα του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού που καλύπτει τον πολιτισμό στο ελληνικό ραδιοφωνικό φάσμα. «Αλλοίωση της φύσης και της μορφής του σταθμού» διαπιστώνει ο επιστολογράφος σας. Αν εννοεί ότι το Τρίτο έπρεπε να είναι ένα διαρκές juke box εκπεμπόμενης μουσικής, τότε σαφώς το πρόγραμμα του σταθμού σήμερα αφίσταται της γραμμής αυτής. Μένει αταλάντευτα σταθερό στο τρίπτυχο «Παιδεία - τέχνη - ενημέρωση», το οποίο χρησιμοποιεί το Τρίτο ως σύνθημά του εδώ και δεκαετίες (και ο Μάνος Χατζιδάκις το τόνιζε σε κάθε περίσταση). Η ενημέρωση, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς το Τρίτο αποτελεί έναν από τους ελάχιστους διαύλους επικοινωνίας (ακόμη ένας είναι η εφημερίδα σας) των σύγχρονων δημιουργών - ερμηνευτών με το κοινό, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται και τόνωση της πολιτιστικής κίνησης, πέραν του εμπορικού και του γνωστού mainstream.

Προσπερνώ τα περί «αργόσυρτης φλυαρίας» κ.λπ., απλά παραθέτω ένα στατιστικό στοιχείο για το θέμα των «μακροσκελών συνεντεύξεων» στο οποίο επίσης αναφέρεται ο επιστολογράφος σας: τις καθημερινές, από τις 24 ώρες προγράμματος, στις 18 (ποσοστό 75%), αποκλείεται (λόγω ύφους και θεματολογίας της εκπομπής) να ακούσει κάποιος οποιοδήποτε είδος συνέντευξης ή να υπάρχει καλεσμένος/οι. Στο υπόλοιπο 25% και μόνον, είναι πιθανόν (γιατί δεν είναι απαραίτητο, ο κάθε παραγωγός προγραμματίζει την εκπομπή του με ποικιλία και κατά την κρίση του) να υπάρχει κάποια συνέντευξη ή παρουσίαση, με θεματολογία από τη μουσική μέχρι τα εικαστικά και από τη λογοτεχνία μέχρι το θέατρο, στις οποίες συνεντεύξεις πάντα υπάρχει πρόβλεψη και για μουσική που τις συνοδεύει στη μετάδοση. Το Σαββατοκύριακο, το ποσοστό των εκπομπών χωρίς ίχνος συνέντευξης ή παρουσίας καλεσμένου είναι 92%(!), καθώς μόνο 2 ώρες προγράμματος το Σάββατο και άλλες 2 την Κυριακή είναι πιθανόν να έχουν συνέντευξη. 

Ο κ. Ζαχαρίας Σώκος (στις εκπομπές του οποίου αναφέρεται ο επιστολογράφος σας) υπήρξε εκλεκτός συνάδελφος και συνεργάτης της Ραδιοφωνίας, ο οποίος έχει εδώ και αρκετά χρόνια συνταξιοδοτηθεί. Από το φθινόπωρο του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016 μεταδόθηκαν από το Τρίτο δεκάδες εκπομπών του (πορτρέτα προσωπικοτήτων) σε επανάληψη από το αρχείο, όπως όμως αντιλαμβάνεται κάποιος, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται σε βάθος χρόνου, ούτε και συνάγεται από οπουδήποτε ότι το Τρίτο δεν μπορεί να ξανακάνει εκπομπή νέας παραγωγής (όπως και όντως γίνεται) με παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων…  Μερικές φορές χάνεται το αυτονόητο και χρειάζεται να το επισημαίνουμε.

Διονυσης Μαλλουχος
Συντονιστής Τρίτου Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ