Παράγοντες κακοφωνίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ραββίνος Μορντεχάι Φριζής προέβη σε παραληρηματικές δηλώσεις εναντίον της ακραίας αριστερής οργανώσεως του «Ρουβίκωνα», που είχε πρόσφατα επιτεθεί στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα. Τη στάση του ραββίνου καταδίκασαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τόσο η ισραηλινή πρεσβεία όσο και το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) Ελλάδος. Ο ακραίος Μορντεχάι Φριζής έλαβε την οφειλόμενη απάντηση από τους πλέον αρμοδίους.

Από την άποψη αυτή το ζήτημα έκλεισε οριστικώς και κατά τον καλύτερο τρόπο, τόσο σε επίπεδο διακρατικό όσο και σε επίπεδο σχέσεων της εν Ελλάδι εβραϊκής κοινότητος με την πολιτεία και τους πολίτες της χώρας μας. Ωστόσο, παραμένει ανοικτό το θέμα της παρεμβάσεως του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Aδ. Γεωργιάδη, που είχε χαρακτηρίσει αρχικώς τον παραληρηματικό ραββίνο «απλά άψογο», για να αποσύρει το σχόλιό του μετά την τοποθέτηση της ισραηλινής πρεσβείας.

Δεν έχει καμία σημασία εάν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ενήργησε καθ’ ον τρόπο ενήργησε διότι προσδοκούσε, διά τεχνάσματος, να αναιρέσει την έντονη αντίδραση του ΚΙΣ στην απόφαση του τότε προέδρου της Κεντροδεξιάς κ. Αντώνη Σαμαρά να εντάξει στη συντηρητική παράταξη τη συνιστώσα του ΛΑΟΣ.

Ούτε έχει σημασία εάν ο κ. Γεωργιάδης «αξιοποίησε» την τοποθέτηση του ραββίνου για να επιφέρει νέο «πλήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότερες οι εκδοχές εκφράζουν μιαν αφελή αντίληψη περί πολιτικής, και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ότι «πλήγματα» της μορφής αυτής ενδέχεται να καταστήσουν τελικώς «άτρωτο» τον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, το όλο θέμα θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί ως παρεμπίπτον, εάν σε ένα ζήτημα κατά πολύ σοβαρότερο, όπως οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του προβλήματος στις σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων, η «συνιστώσα του ΛΑΟΣ» δεν διεκδικούσε ρόλο καθοριστικό.

Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» στο θέμα των Σκοπίων, διότι έπειτα από οικτρή εσωτερική περιπέτεια κατέληξε σε θέση περί κοινώς αποδεκτής μεικτής ονομασίας για κάθε χρήση, επί της κυβερνήσεως του κ. Κώστα Καραμανλή, και αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Ευλόγως θα διερωτηθεί κανείς προς ποίον απευθύνονται οι «προειδοποιήσεις» της συνιστώσας του ΛΑΟΣ.

Ουδεμία πρόθεση έχει αυτή η στήλη να παρέμβει στα εσωτερικά της Ν.Δ. ή να παράσχει συμβουλές. Υπάρχει πρόεδρος του κόμματος, υπάρχει επιτελείο. Οι αυτόκλητοι διαμορφωτές της «πατριωτικής» φυσιογνωμίας της Ν.Δ. απλώς δημιουργούν κακοφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή