ΗΠΑ: Για «πρακτικούς κι όχι πολιτικούς λόγους» η αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ν. Κορέα

ΗΠΑ: Για «πρακτικούς κι όχι πολιτικούς λόγους» η αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ν. Κορέα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε σήμερα ότι η απόφαση να αναβληθούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ν. Κορέα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ ελήφθη για λόγους πρακτικούς κι όχι πολιτικούς.

«Για εμάς, πρόκειται για ένα πρακτικό ζήτημα» δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, σημειώνοντας πως οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σημαντικότερο τουριστικό γεγονός για τη Νότια Κορέα φέτος. «Τροποποιήσαμε ήδη το χρονοδιάγραμμα αυτού του είδους (των ασκήσεων) για διάφορους λόγους, επομένως όσον αφορά εμάς πρόκειται για μια συνηθισμένη διαδικασία ανταλλαγής υπηρεσιών».

Την απόφαση να μην προωρήσουν οι ΗΠΑ σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα μέχρι το πέρας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε χαρακτηριστικά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ανασταλούν οι στρατιωτικές ασκήσεις μετά από συνεννόηση με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Moon Jae-in. 

«Το υπουργείο Αμυνας στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου αλλά και όποια απόφαση προωθεί τα συμφέροντα της συμμαχίας των δύο χωρών», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στην συμφωνία άμυνας μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η από κοινού απόφαση ανεστέλει προσωρινά τις ετήσιες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα τον Φεβρούαριο και τον Απρίλιο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «καλό πράγμα» το γεγονός ότι άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια, με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η σκληρή του στάση στο θέμα των πυρηνικών όπλων στη κορεατική χερσόνησο βοηθά τη Νότια Κορέα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα και να προχωρήσει σε διάλογο.

«Οι κυρώσεις και «άλλες» πιέσεις αρχίζουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη Βόρεια Κορέα», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Twitter. «Ο πυραυλάνθρωπος (Rocket man) τώρα θέλει να συνομιλήσει με την Νότια Κορέα για πρώτη φορά. Ίσως αυτά είναι καλά νέα, ίσως όχι, θα δούμε!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή