Κυρ. Μητσοτάκης: Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την καρέκλα του

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την καρέκλα του

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο – δεν έχω αμφιβολία ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του ΥΠΕΘΑ», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εξερχόμενος από τη χθεσινή σύσκεψη. O κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη επίσημης ενημέρωσης για την «τελική κυβερνητική γραμμή» που θα απηχεί τις θέσεις και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Την ίδια ώρα, κατέστησε σαφές ότι τόσο η χώρα όσο και η Ν.Δ. δεσμεύονται από το πλαίσιο σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που τέθηκε στο Βουκουρέστι, προσθέτοντας, όμως, ότι ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει να δει όχι μόνο το πλαίσιο, αλλά την όποια συνολική συμφωνία φέρει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε την μπάλα του Σκοπιανού, που με επιμονή πετούν στη Ν.Δ. η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εταίρος, επιμένοντας –στη συνέντευξή του στο capital.gr– ότι για να τοποθετηθεί θα πρέπει να γνωρίζει την επίσημη θέση της πλειοψηφίας. «Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα.

Οταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού και εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση», σημείωσε, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι η γραμμή που χαράχτηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι αποτελεί το πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πρόσθεσε πάντως: «Μέσα μου δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Αμυνας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Καμμένος «θα επιδείξει μια μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα». «Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει νόημα η συνέχιση της συζήτησης πριν η αξιωματική αντιπολίτευση ενημερωθεί επισήμως για «το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων», αφήνοντας αιχμές για έλλειμμα ενημέρωσης σε αντιδιαστολή με άλλες εποχές.

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας σημειώνοντας ότι «η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες σήμερα στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικές και ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα» (ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM). Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε συμφωνία που «δεν θα εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία του γειτονικού κράτους», ταυτόχρονα, ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο». 

Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στο αφιέρωμα των New York Times με βασικό ερώτημα «ποια είναι η απειλή για τη δημοκρατία», ο κ. Μητσοτάκης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, προσάπτοντάς της αυταρχισμό, μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων «είτε πρόκειται για απλούς πολίτες στους οποίους παρέχεται εργασία στον δημόσιο τομέα είτε για μια νέα τάξη ολιγαρχών». Θυμίζει ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη χώρα» όπου οι λαϊκιστικές δυνάμεις κέρδισαν την εξουσία στις εκλογές του 2015. Σε αντίθεση, όπως τονίζει, «με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τους λαϊκιστές μακριά από την εκτελεστική εξουσία». «Οι λαϊκιστές στην Ελλάδα δεν έχασαν ακόμη την κυβέρνηση, αλλά τελικά θα τη χάσουν. Η δημοκρατία από μόνη της είναι πολύ ισχυρότερη και το δημοκρατικό ήθος των Ελλήνων είναι ήδη ένα βήμα μπροστά έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να το υπονομεύσει», τονίζει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή