Κοντονής: Στην Ελλάδα η δίκη των «8»

Κοντονής: Στην Ελλάδα η δίκη των «8»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δεχθεί να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από την Αγκυρα, έκανε γνωστή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφορικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση. Επιχειρώντας, προφανώς, να αμβλύνει την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία με επίκεντρο το θέμα των «οκτώ», η κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Κοντονή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τον νόμο, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί να δικαστούν στη χώρα μας για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη», είπε ο κ. Κοντονής επισημαίνοντας ότι «μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στη αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα».

Ως προς το ζήτημα της έκδοσής τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι «έχει κλείσει οριστικά». «Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα», είπε.

Παρότι, πάντως, υπάρχει η σχετική πρόβλεψη από τον νόμο, η εκδίκαση της υπόθεσης στην Ελλάδα εμφανίζει, όπως εξηγούν ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι στην «Κ», αρκετές δυσχέρειες, οι οποίες άπτονται, μεταξύ άλλων, της κατάρτισης του κατηγορητηρίου αλλά και της εξέτασης των μαρτύρων.

Το άσυλο

Προ ημερών, η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου παρείχε άσυλο σε έναν από τους Οκτώ –τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που τους μετέφερε στην Ελλάδα– ο οποίος κατόπιν αυτού αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου και οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι αξιωματικοί, καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κρατούνται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που έχουν καταθέσει.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου για τον Τούρκο αξιωματικό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση στην Αγκυρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, δεν προσφέρεται για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε για τη διεξαγωγή «δίκαιης δίκης». Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα ότι εκζητείται από την Τουρκία για «πολιτικά εγκλήματα» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο δε εφόσον υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν πρόκειται να έχει μια «δίκαιη δίκη».

Η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου ζητώντας την ακύρωσή της και η προσφυγή θα κριθεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν αντίστοιχα αιτήματα χορήγησης ασύλου των υπόλοιπων επτά Τούρκων αξιωματικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή