Υπόθεση των «8»: Τι υποστήριξε το Δημόσιο για την αίτηση ακύρωσης

Υπόθεση των «8»: Τι υποστήριξε το Δημόσιο για την αίτηση ακύρωσης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η κυβερνητική αίτηση ακύρωσης ασύλου που χορηγήθηκε σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, στον απόηχο της πρότασης Κοντονή για δίκη τους στην Αθήνα. Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η σαραντάλεπτη ακρόαση, ενώ η  έκδοση απόφασης από την πρόεδρο του Θ' Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακρόαση οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο το Δημόσιο ζητεί να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα χώρα.

Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκής του Τούρκου στρατιωικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Παράλλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, δε, ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου 2018 η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση έγινε κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε την Τρίτη στο Διοικητικό Εφετείο και αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής. Πάντως, τον τελευταίο λόγο για την αίτηση ακύρωσης αναμένεται να έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης.

Χθες, Πέμπτη, εξηνταέξι προσωπικότητες του δημόσιου βίου υπέγραψαν δήλωση, στην οποία καταδικάζουν τις κυβερνητικές ενέργειες, κάνοντας λόγο για «κρατικές παρεμβάσεις» και εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς τη Δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή