Αδύνατη η καθαρή έξοδος εάν η ΕΚΤ δεν διατηρήσει το waiver, λέει η HSBC

Αδύνατη η καθαρή έξοδος εάν η ΕΚΤ δεν διατηρήσει το waiver, λέει η HSBC

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι απίθανη αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται να παίρνει κατ’ εξαίρεσιν τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, εκτιμά η HSBC.

«Για εμάς, δεδομένης της ακόμα εύθραυστης κατάστασης στις ελληνικές τράπεζες, μια καθαρή έξοδος μοιάζει πιθανή μόνο αν η ΕΚΤ κρατήσει το waiver χωρίς την ύπαρξη προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, μοιάζει “υψηλά απίθανη”», σημειώνει.

Η περαιτέρω, ουσιαστική, ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικότερη απ’ οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης, ανακτώντας πρόσβαση στις αγορές με διατηρήσιμο και βιώσιμο τρόπο, εκτιμά η HSBC. Χωρίς πρόγραμμα, ακόμα και αν δοθεί ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο QE. Ακόμα και να δεχτούμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ένταξη στο QE μπορεί να έχει σημασία για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι ανησυχίες

Επιπλέον, με τις εκλογές να αναμένονται το 2019 (ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν και νωρίτερα), κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως ανησυχήσουν για το ότι, χωρίς πρόγραμμα, θα είναι δυσκολότερο να εξασφαλιστεί το ότι η χώρα θα μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε. Η HSBC θυμίζει ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος υπονόησε πως θα μπορούσε αυτό το θέμα να λυθεί με στενότερη παρακολούθηση της χώρας από αυτή που προβλέπει μια τυπική μετά το πρόγραμμα επιτήρηση (post programme surveillance) και με σύνδεση της επιπλέον ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Ενα τέτοιο ενισχυμένο πρόγραμμα επιτήρησης, εκτιμά η τράπεζα, θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver, αν και η πρόσβαση στο QE θα μπορούσε να είναι δυσκολότερα επιτεύξιμη.

Η τράπεζα φαίνεται να αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για βιωσιμότητα του χρέους χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους. Επιπλέον, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος, αφού τα φθηνά δάνεια της Ε.Ε. θα αντικαθίστανται από περισσότερο ακριβά ομόλογα.

Οπως υπενθυμίζει η HSBC, η Ελλάδα σκοπεύει να βγει στις αγορές μετά το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές ίσως αισθάνονται ασφαλείς αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, καθώς το ποσοστό χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας είναι τόσο μικρό που θα υπάρξει ελάχιστο όφελος από μια νέα αναδιάρθρωση (μάθημα που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η επαναγορά υφιστάμενων ομολόγων είχε μικρό όφελος σε όρους επιπρόσθετης ελάφρυνσης χρέους). Ωστόσο η κατάσταση θα είναι διαφορετική σε μερικά χρόνια. Με την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές όλο και περισσότερο και τις επεκτάσεις ωριμάνσεων και τις περιόδους χάριτος στα δάνεια της Ε.Ε. να ολοκληρώνονται, το ποσοστό του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί. Σε αυτό το στάδιο, αν το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και χωρίς προληπτική στήριξη, οι επενδυτές ίσως φοβηθούν ξανά μια πιθανή αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους, δεδομένης της προστασίας (seniority) των δανείων της Eυρωζώνης και του ΔΝΤ.

Τα μέτρα για το χρέος

Η HSBC θυμίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ότι έχει συμφωνηθεί να εξεταστούν επιπλέον κινήσεις στο τέλος του προγράμματος. Η ανάλυση βιωσιμότητας που κάνει ο οίκος υποδεικνύει, για παράδειγμα, ότι περαιτέρω αναβολή πληρωμών τόκων και επέκταση ωριμάνσεων κατά 15 χρόνια θα συνέβαλλε σημαντικά στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας, ικανοποιώντας τα κριτήρια του ΔΝΤ και θέτοντας το χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά. Υπενθυμίζει δε ότι συμφωνήθηκε να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός σύνδεσης της ελάφρυνσης χρέους με την ανάπτυξη, σε περίπτωση που η τελευταία είναι κατώτερη των προσδοκιών. Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω στη βιωσιμότητα, δίνοντας εξασφάλιση στους επενδυτές έναντι πιθανών απογοητεύσεων από την πορεία του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή