Προ των πυλών της Wall Street χωρίς δημόσια εγγραφή η εταιρεία Spotify

Προ των πυλών της Wall Street χωρίς δημόσια εγγραφή η εταιρεία Spotify

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοφιλής εταιρεία διανομής και αναπαραγωγής μουσικού περιεχομένου Spotify κατέθεσε αίτημα για την απευθείας εισαγωγή των μετοχών της εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αν αυτό το αίτημα ικανοποιηθεί, τότε θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, χωρίς τη διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO). Kατά κανόνα, η είσοδος μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο γίνεται μέσω δημόσιας προσφοράς, αλλά οι χρηματιστηριακές αρχές, όταν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις (π.χ., ευρεία διασπορά μετοχών), μπορούν να επιτρέψουν την απευθείας διαπραγμάτευση μιας μετοχής σε μια χρηματιστηριακή αγορά.

Aς σημειωθεί ότι η απευθείας εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο αποτελεί μέθοδο που έως τώρα ακολουθούσαν εγγραφές εταιρειών μικρότερου μεγέθους. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Spotify κατέθεσε απορρήτως στη SEC προς τα τέλη του περασμένου μήνα αίτημα εγγραφής στο Χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το Reuters είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία σκόπευσε να καταθέσει αίτημα εισαγωγής στο χρηματιστήριο νωρίτερα το 2017, προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες, ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων τους, να καταθέσουν αίτημα εγγραφής με τη διαδικασία του απορρήτου, πριν αποκαλύψουν δημοσίως την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η εταιρεία όρισε πέρυσι την Goldman Sachs, τη Μorgan Stanley και την Allen&Co ως συμβούλους για να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχει η εταιρεία ώστε να υλοποιήσει τη διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Η χρηματιστηριακή αξία της Spotify αποτιμήθηκε πέρυσι περίπου στα 19 δισ. δολάρια. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι έχει περισσότερους από 140 εκατ. ενεργούς χρήστες και διαθέτει προς το κοινό λίστα που περιλαμβάνει πάνω από 30 εκατ. τραγούδια. Πρόσφατα ανέφερε πως οι εγγεγραμμένοι χρήστες που απολαμβάνουν έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες της ανήλθαν σε περισσότερους από 60 εκατ. – είναι διπλάσιοι από τους χρήστες των υπηρεσιών Apple Music. Παρότι η Spotify διατηρεί τα ηνία μεταξύ των εταιρειών διανομής και αναπαραγωγής μουσικής, το τελευταίο διάστημα έχουν εισέλθει δυναμικά σε αυτόν τον χώρο, πλην της Apple, άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon και η Alphabet, μητρική της Google.

Ωστόσο, παρά τα σχέδιά της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη την περασμένη εβδομάδα με πρόστιμο 1,6 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, η Wixen Music Publishing κατέθεσε αγωγή εναντίον της Spotify για τη χρήση χιλιάδων τραγουδιών, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες. Ως εκ τούτου, η Wixen, που αποτελεί και τον αποκλειστικό κάτοχο των τραγουδιών, ζητεί από την εταιρεία να της καταβάλει το άνω ποσό ως αποζημίωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή