Στο 6,5% ο στόχος του Πεκίνου για τον ρυθμό ανάπτυξης

Στο 6,5% ο στόχος του Πεκίνου για τον ρυθμό ανάπτυξης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητος θα παραμείνει ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2018, που τοποθετείται πλησίον του 6,5%. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη μείωση του χρέους και στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στα ίδια επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο του χρέους της κινεζικής οικονομίας διαμορφώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους στο 255,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ενώ, όπως είχε αναφέρει το ΔΝΤ, έως το 2022 θα έχει αναρριχηθεί στο 320%. Πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι «ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει περίπου στο 6,5%, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί σταθερότητα».

Μέχρι πρότινος δεν είχε καταστεί σαφές αν η κινεζική κυβέρνηση θα θέσει συγκεκριμένο στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ το 2018, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί να στρέψει το ενδιαφέρον του τη φετινή χρονιά στην επίτευξη μιας πιο ποιοτικής ανάπτυξης. Για το 2018, μία από τις κυριότερες αποστολές της παρούσας κυβέρνησης είναι να μειώσει το χρέος και το ύψος των χορηγούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Στα τέλη, μάλιστα, του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιήσει ρυθμίσεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, υποδεικνύει ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να συγκρατήσει την αύξηση του δανεισμού χωρίς όμως να πλήξει την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προσβλέπει στον διπλασιασμό του ΑΕΠ της μέσα σε μία δεκαετία έως το 2020 (2010-2020). Εντούτοις, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η περαιτέρω «εκτόξευση» του ΑΕΠ δεν αναμένεται να συνεχισθεί και την επόμενη δεκαετία, τονίζοντας ενδεχομένως την ανάγκη να τεθούν ως προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις. Προσφάτως, στην ετήσια έκθεσή του για την Κίνα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να τροφοδοτείται από το χρέος της χώρας.

Αναλυτές αναμένουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα διαμορφωθεί για το 2017 στο 6,8%, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης για τα εγχώρια προϊόντα. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, η χώρα θα ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης 6,7% που κατέγραψε το 2016.

Από κει και πέρα, η οικονομία θα χρειαστεί να «τρέξει» με ρυθμούς γύρω στο 6,3% ετησίως έως το 2020 για να επιτύχει τον διπλασιασμό του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κινεζική οικονομία το 2018 είναι η αμερικανική νομισματική και οικονομική πολιτική. Αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι βλέπουν με επιφυλακτικότητα τη φορολογική μεταρρύθμιση που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο προ ολίγων ημερών, ενώ παράλληλα εκτιμούν πως η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που αναμένουν οι αγορές, θα ενισχύσει το δολάριο εις βάρος του γουάν. Η κινεζική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε περίπτωση που οι αμερικανικές επιχειρήσεις κληθούν να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους από δραστηριότητες που πραγματοποιούν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή