Η Λέγκα του Βορρά επιμένει στην έξοδο από το ευρώ

Η Λέγκα του Βορρά επιμένει στην έξοδο από το ευρώ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η ιταλική Λέγκα του Βορρά επαναφέρει τη ρητορική περί παράλληλου νομίσματος και αποχώρησης από το ευρώ, την οποία είχε φανεί ότι εγκαταλείπει στη διάρκεια του 2017, ιδίως αφότου η Μαρίν Λεπέν, που κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος, δεν τα κατάφερε στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι διέψευσε την Τετάρτη ότι το κόμμα έχει πάψει να είναι αντίθετο με το ευρώ και δεσμεύτηκε εκ νέου να διορθώσει το «λάθος», που αποτελεί το κοινό νόμισμα.

Απαντώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η Λέγκα έχει εγκαταλείψει την ιδέα περί εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, ο Σαλβίνι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι «είμαι πεπεισμένος πως το ευρώ υπ’ αυτές τις συνθήκες ήταν λάθος, το οποίο και θα διορθώσουμε». Ο Κλαούντιο Μπόργκι Ακουιλίνι, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Λέγκας, δήλωσε στο Reuters ότι «το σχέδιό μας εξακολουθεί να είναι να προσπαθήσουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ το συντομότερο δυνατό, πράγμα που σημαίνει όταν θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε». Η βασική οικονομική πρόταση της Λέγκας είναι η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος για χρήση στο εσωτερικό της Ιταλίας, ενώ ο Μπόργκι έχει δηλώσει ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα σε περίπτωση ανάγκης.

Παράλληλο νόμισμα έχει προτείνει και ο Μπερλουσκόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή