Τσίπρας: Γυρίζουμε σελίδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική ανάγνωση της μνημονιακής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή του επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η εκλογή του ίδιου στην ηγεσία της χώρας ήταν αποτέλεσμα της επιλογής του ελληνικού λαού «να στρέψει την πλάτη του σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και ύφεσης, που εφαρμόστηκαν από πολιτικές δυνάμεις που αγνόησαν τη λαϊκή βούληση».

Η υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου δείχνει να αναβαθμίζεται ως προτεραιότητα του πρωθυπουργικού επιτελείου και για τον σκοπό αυτό επιστρατεύεται και η κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, με συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εφημερίδα επέλεξε να προβάλει τη συνέντευξη παραθέτοντας τη φράση της κ. Μπαζιάνα ότι «ο Τσίπρας δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Πέραν της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου, αναφέρει, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», ένα επιχείρημα που συχνά επιστρατεύεται από κυβερνητικά στελέχη για να δικαιολογηθεί η αναποτελεσματικότητα στην άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του αναφέρει, ως απόδειξη της επιτυχίας της κυβέρνησής του, ότι «η Ελλάδα επέστρεψε. Μετά από χρόνια ύφεσης και οικονομικής αναταραχής, γυρίζουμε τώρα σελίδα». Και επανέρχεται στα στοιχεία που σταθερά επικαλούνται ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησης για να αιτιολογήσει την άποψή του: μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% για το 2017, για μείωση της ανεργίας κατά 7%, για αύξηση των εξαγωγών κατά 15% το 2017 και για άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Χαρακτηρίζει, δε, την ανάπτυξη ζήτημα «κλειδί» για την κυβέρνηση και μιλάει για «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλονται για την περαιτέρω ώθηση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος ότι «οι επενδυτές είναι πλέον σε θέση να δουν αυτή τη δυναμική, διότι τώρα βλέπουν μια χώρα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα».

Το πολυνομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός σπεύδει να προεξοφλήσει ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να ολοκληρώσει ομαλά το υπόλοιπο του μνημονιακού προγράμματος, χωρίς αναταράξεις και αμφισβητήσεις. Δίνει έτσι το στίγμα του περιβάλλοντος που αναμένει να διαμορφωθεί, όσον αφορά τους κυβερνητικούς βουλευτές, την επόμενη εβδομάδα, οπότε και έρχεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Παρά το γεγονός ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται δύσκολα για το «αριστερό» προφίλ που θέλει να διεκδικεί ζητήματα, εκφράζεται γενικότερα αισιοδοξία ότι δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλωστε, προς τους βουλευτές τίθεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως ένα ακόμη βήμα στην ολοκλήρωση της πορείας για την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό είναι το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, με το οποίο καλούνται οι βουλευτές να αφήσουν στην άκρη τις όποιες ενστάσεις τους για θέματα όπως η νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών, οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, οι πλειστηριασμοί και να κάνουν άλλη μία φορά το καθήκον τους, να στηρίξουν, δηλαδή, την κυβέρνηση στην υλοποίηση του δικού της μνημονίου, το οποίο, κατά τον κ. Τσίπρα πάντοτε, είναι μακριά από πολιτικές λιτότητας και ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή