«Κατηγορώ» από Κίνημα Αλλαγής για διγλωσσία

«Κατηγορώ» από Κίνημα Αλλαγής για διγλωσσία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά των δηλώσεων Κοτζιά – Καμμένου για το Σκοπιανό, στελέχη και κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν εκ νέου το θέμα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Τον «χορό» των δηλώσεων άνοιξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «διγλωσσία» της κυβέρνησης. «Είναι ψέμα το παιχνίδι με τον καλό και κακό πατριώτη», είπε χαρακτηριστικά στον Αlpha, σημειώνοντας πως αυτή η τακτική υπονομεύει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας και τελικά την ισχύ της, προσθέτοντας πως «εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε μια λύση πάνω στην εθνική γραμμή η όποια έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα επιμείνουμε». Oπου «εθνική γραμμή» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εννοεί τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Οσον αφορά την παρούσα φάση και τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα, ο κ. Χρηστίδης επανέλαβε όσα ελέχθησαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη του φορέα με θέμα το Σκοπιανό. «Θα τοποθετηθούμε όταν η συζήτηση έρθει με συγκεκριμένη πρόταση, ενιαία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική και αυτό θα το βρει μπροστά της, αλλά «δεν θέλουμε να το βρει μπροστά της η χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που, αφού επανέλαβε τη θέση περί σύνθετης ονομασίας erga omnes, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση ώστε να ακολουθήσει ακριβής τοποθέτηση επί της πρότασης. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε τελικές προτάσεις και ως εκ τούτου δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία», ανέφερε. Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον των κ. Καμμένου και Λεβέντη χαρακτηρίζοντάς τους «νέους μακεδονομάχους» που προσπαθούν να κερδίσουν κομματικά οφέλη.

Σκληρή γραμμή

Η σκληρή γραμμή που κρατάει στο ζήτημα το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Κεντρώων επιμένει στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», έχοντας διαφορετική γραμμή από τα υπόλοιπα κόμματα. «Η πολυετής ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων για το Σκοπιανό, η ελληνική θέση στο Βουκουρέστι για σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” και το έγκλημα της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που προτείνει το “Nova Macedonia” πάνω από δέκα χρόνια ήδη, έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητο εις βάρος της Ελλάδας κλίμα», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως η Ελλάδα έχει απολέσει τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας για το θέμα. Η Ενωση Κεντρώων, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως υψηλή ρητορική, κάνει λόγο ακόμα για «κρατίδιο» το οποίο «κλέβει σύμβολα και προσβάλλει την ιστορία μας», καταλήγοντας πως, αν η Ελλάδα δεχθεί το όνομα, τα Σκόπια θα επανέλθουν στο μέλλον με αλυτρωτική ατζέντα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στις τελευταίες εκλογές η Ενωση Κεντρώων κατετάγη τέταρτη τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, με ποσοστό άνω του 6%, κάτι που αποτυπώνει πως έχει ερείσματα στη συμπρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή