Προτάσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ JAZZ, ΧΙΩΤΗΣ, ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ GADJO DILO

Οι «τρελοί μπαλαμοί» στο Gazarte

Oι Gadjo Dilo επιστρέφουν σήμερα το βράδυ με γιορτινή διάθεση και θετική ενέργεια στο αγαπημένο τους roof στο Gazarte και μπερδεύουν τις μελωδίες της τσιγγάνικης jazz, του Χιώτη και του Τσιτσάνη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο μουσικό στυλ που οι ίδιοι αποκαλούν «Manouche De Grec». H κεφάτη παρέα των Σωτήρη Πομόνη (κιθάρα), Κώστα Μητρόπουλου (κιθάρα), Σέργιου Χρυσοβιτσάνου (βιολί), Γιώργου Τσιατσούλη (ακορντεόν), Ηλιάνας Τσαπατσάρη (φωνή), Γιώργου Ρούλου (κοντραμπάσο), υπόσχεται μια βραδιά χορού και πάθους. Το αγαπημένο, πλέον, στο ελληνικό κοινό συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2009. Το όνομά τους είναι επηρεασμένο από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1997 και σημαίνει «ο τρελός μπαλαμός». Στην αρχή έπαιζαν διασκευές ορχηστρικών κομματιών του δεξιοτέχνη κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ, καθώς και άλλων συνθετών της σουίνγκ από τις δεκαετίες ’30 και ’40. Αργότερα, μέσα από πειραματισμούς κι εξερεύνηση, άρχισαν να παντρεύουν το σουίνγκ με τους τσιγγάνικους ρυθμούς, την τζαζ και το παλιό ελληνικό τραγούδι. Στη δισκογραφία τους και στις ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές αλλά και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εντάξει πλέον τη διασκευή πολλών ρεμπέτικων, λαϊκών και ελαφρολαϊκών τραγουδιών, όπως του Τσιτσάνη, του Χιώτη κ.ά.

​​Gazarte (roof),

Βουτάδων 34, Aθήνα.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΨΥΧΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ A.ANTONOPOULOU.ART

Αγαπώντας την πόλη μέσω… χωραφιού

Καμιά φορά, χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με το χώμα, με τα προϊόντα της μάνας γης, με τους θησαυρούς που κρύβει το χωράφι, προκειμένου να εκτιμήσεις εκ νέου την αστική ζωή, πηγμένη από την πολλή καθημερινότητα. Μια ματιά στους πίνακες και στα αντικείμενα του Αλέξανδρου Ψυχούλη αποδεικνύει για ποιον λόγο η νέα του έκθεση έλαβε τον τίτλο «Καλλιεργήσιμη έκσταση». Παίζοντας με τη φράση, ο εικαστικός, φορτωμένος την ποπ του διάθεση, δημιουργεί έναν κόσμο φτιαγμένο από τα κυριολεκτικά και μεταφορικά υλικά της καλλιέργειας, της άμεσης σύνδεσης με εκείνο που, τελικά, φέρνει φαΐ στο τραπέζι και ψυχραιμία στο μυαλό. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, όμως, κάνει κάτι αναπάντεχο: προσδίδει τόση urban αισθητική σε αυτό που ονομάζουμε ύπαιθρο, ώστε το μπλέξιμο του «περιεχομένου» και της αισθητικής των έργων του να αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της πόλης και της εξοχής, σε ένα έξοχο μιξάρισμα αίσθησης και πραγματικότητας. Σαν ένα σχόλιο στη λησμονημένη καθαρότητα του νου, μακριά από τις γνωστές φούριες, τα έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη, με τις διαφορετικές τεχνικές τους και με την αδιαμεσολάβητη επαφή με το σπάνιο για τον άνθρωπο του άστεως, είναι μια καλλιεργήσιμη έκσταση, έτοιμη να υποδεχθεί το άροτρο της όρασης του θεατή.

δημητρησ αθηνακησ

​​a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή. Εως 20/1.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή