Τόνι Μπλερ: Δεύτερη ευκαιρία για το Brexit

Τόνι Μπλερ: Δεύτερη ευκαιρία για το Brexit

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι πρέπει να λάβουν μια δεύτερη ευκαιρία και να ξανασκεφτούν το Brexit μόλις αποσαφηνιστούν οι όροι αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Αυτό τόνισε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ένθερμος φιλοευρωπαϊστής Τόνι Μπλερ, ο οποίος κάλεσε επίσης το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείτο επί 13 χρόνια, να αμφισβητήσει ενεργά το Brexit αντί να σιγοντάρει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τους Τόρις.

Η κυβέρνηση της Μέι διαπραγματεύεται την έξοδο και το πλαίσιο της νέας εμπορικής συμφωνίας που θα διέπει τις σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών όταν η χώρα εγκαταλείψει την Ενωση τον Μάρτιο του 2019. Ο Μπλερ και άλλοι υποστηρικτές του θεωρούν πως οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιθεωρήσουν τις προϋποθέσεις και να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή θα δεσμεύονται από το δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το Brexit επικράτησε με οριακή διαφορά 4%.

«Λέω κάτι πολύ πολύ απλό, το οποίο είναι πως το 2016 μπορεί κάποιος να ήθελε να βγει από την Ε.Ε., αλλά δεν είχε δει τους όρους της εναλλακτικής σχέσης μαζί της», σχολίασε στο ραδιόφωνο του BBC. «Αν όταν δεις αυτούς τους όρους και πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να παραμείνεις στην Ευρώπη, θα πρέπει να έχεις το δικαίωμα να το πεις», προσέθεσε. Ο Μπλερ, ο οποίος είναι ο μόνος ηγέτης στη χώρα που κέρδισε τρεις συναπτές αναμετρήσεις, χαρακτήρισε εσφαλμένη τη στρατηγική του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά το Brexit.

Κατά τη γνώμη του, ο Κόρμπιν και το κόμμα έπρεπε να χαρακτηρίσουν το Brexit υπόθεση των Συντηρητικών για να κεφαλαιοποιήσουν τις αυξανόμενες αμφιβολίες της κοινής γνώμης σχετικά με τη διαδικασία, οι οποίες συνδέονται με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ο Μπλερ πρότεινε, εξάλλου, να αρχίσουν οι Εργατικοί να αμφισβητούν κάθε εβδομάδα τη Μέι κατά την ώρα της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, θέτοντας το ερώτημα γιατί οι Τόρις αποδυναμώνουν τη χώρα. Αυτή η διαδικασία θα είναι αξιόπιστη μόνο αν οι Εργατικοί δείξουν καθαρά ότι αντιτίθενται στο Brexit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή