Εφεση του Καταλανού ηγέτη Οριόλ Τζουνκέρας

Εφεση του Καταλανού ηγέτη Οριόλ Τζουνκέρας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας εμφανίστηκε χθες ο τέως αντιπρόεδρος της Καταλωνίας, Οριόλ Τζουνκέρας, για να εκδικασθεί η έφεση κατά της φυλάκισης που του έχει επιβληθεί εδώ και δύο μήνες ως προς τον ρόλο του στην παράνομη υποκίνηση της περιοχής σε ανεξαρτησία.

Οι δημόσιοι κατήγοροι ζήτησαν να παραταθεί η κράτηση του Τζουνκέρας, ώστε να μην ορκιστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου καταλανικού κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τους τρεις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν ο Τζουνκέρας θα παραμείνει υπό καθεστώς φυλάκισης ή εάν θα αφεθεί ελεύθερος. Στην τελευταία περίπτωση, ο Τζουνκέρας θα μπορούσε να επιδιώξει να γίνει ο νέος Καταλανός πρόεδρος αφού ορκιστεί ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικηγόρου του, ο Τζουνκέρας φέρεται να δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως είναι «άνθρωπος της ειρήνης και του διαλόγου».

Την ίδια στιγμή, περίπου 20 υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του δικαστηρίου ζητώντας την αποφυλάκιση του Τζουνκέρας και άλλων τριών Καταλανών αυτονομιστών. «Φαίνεται πως μας μεταχειρίζονται συνεχώς με χλεύη», δήλωσε ο Γκάμπριελ Ρούφιαν, βουλευτής με το κόμμα ERC του Τζουνκέρας. «Πιστεύουμε πως πρέπει να μετακινηθούν σε φυλακή που θα βρίσκεται πιο κοντά στις οικογένειές τους».

Ο Τζουνκέρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της στάσης, της εξέγερσης και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ισχνή πλειοψηφία, συνθλίβοντας τις ελπίδες Ραχόι για επίλυση της κρίσης μέσω της απόρριψης του αυτονομιστικού κινήματος από τον λαό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή