Ο Αλ. Τσίπρας, ο υπαίτιος…

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λ​​ογικά δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν σε σχέση με το συνεχές «μπούλινγκ» του Ερντογάν και των υπαρχηγών του εις βάρος της χώρας μας, με αφορμή την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών που κατέφυγαν εδώ. Ή η ελληνική κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά τρομοκρατημένη και προσπαθεί να βρει «λύση» για να καταπραΰνει τα νεύρα του Σουλτάνου, καταφεύγοντας σε ακατάληπτες και αντιφατικές δηλώσεις, όλες ατυχέστατες και σχεδόν εξευτελιστικές, ή χρησιμοποιεί το «μπούλινγκ» του γείτονα είτε για να πετύχει συσπείρωση στο εσωτερικό είτε για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Παρόλο που η κυβέρνηση Συρανέλ δεν χάνει ευκαιρία για να κοροϊδέψει και να αποπροσανατολίσει, στην προκειμένη περίπτωση δείχνει γνήσια τρομοκρατημένη. Εξ ου και πασχίζει να βρει μία φόρμουλα που αφενός δεν θα την υποχρεώνει να εκδώσει πίσω τους «οκτώ», μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για να μην υποστεί έναν άνευ προηγουμένου εξευτελισμό που δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει και αφετέρου θα ικανοποιεί την Αγκυρα. Με την πολύ σημαντική επισήμανση, όμως, ότι όλο αυτό οφείλεται στην υπόσχεση που έδωσε εντελώς επιπόλαια, ανόητα θα έλεγε κανείς, προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα έστελνε σε λίγες μέρες τους οκτώ «πακέτο» στην Τουρκία.

Με λίγα λόγια, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε υπόσχεση ως άλλος Ερντογάν, θεωρώντας ότι και αυτός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη –όπως ο αληθινός Ερντογάν στην Τουρκία– στη χώρα του. Μόνο που ο αληθινός Ερντογάν έδεσε «κόμπο» την υπόσχεση και την επικαλείται συνεχώς, με την Αθήνα να μη βγάζει άχνα για να τον διαψεύσει. Αρα δικαίως το συμπέρασμα είναι ότι ο αληθινός Ερντογάν λέει… αλήθεια. Αλλωστε, η υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα ενίσχυσε την πεποίθησή του ότι οι δικές του μέθοδοι διακυβέρνησης μπορούν να εφαρμοστούν παντού. Ακόμη και στις χώρες με διάκριση εξουσιών, που ταυτόχρονα είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προφανώς, κάπως έτσι «την πάτησε» ο δικός μας και τώρα τρέχει και δεν φτάνει (αλλά και εμείς μαζί του, δυστυχώς). Και έτσι ακριβώς, έφτασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής να κάνει τη γνωστή καταπληκτική πρόταση στον Ερντογάν. Να συμφωνήσει δηλαδή ο τελευταίος να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ αξιωματικοί για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται στην Τουρκία! Αγνωστο, τουλάχιστον στον υπογράφοντα, πώς μπορεί να γίνει αυτό, στη βάση ποιων νόμων και με ποιους δικονομικούς κανόνες, για ποιο αδίκημα, ποια θα είναι η κατηγορούσα αρχή, ποιος θα φέρει τα επιβαρυντικά στοιχεία και πώς θα ελεγχθούν αυτά, τι είδους δικαστήριο και με ποια σύνθεση θα τους δικάσει και όλα τα συναφή.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την πρότασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί να προσφέρει υπηρεσίες στον πρωθυπουργό του, που είναι ο βασικός υπαίτιος για όλο αυτό το «μπλέξιμο» και εύγε του. Από την άλλη πλευρά, προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης Κοντονή –ξεχνώντας και εκείνα που μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να γίνουν σχετικά με την έκδοση της απόφασης και μετά– είναι να δείξει κατανόηση και μεγαλοθυμία ο Σουλτάνος, προκειμένου να ξεφύγει ο Αλ. Τσίπρας από την ευθύνη της υπόσχεσής του προς αυτόν. Οπότε, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις πολιτικές επιπτώσεις και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα που ονομάζεται Ελλάδα, αν γίνει κάτι τέτοιο.

Η υπόθεση θυμίζει τον μύθο του Λαοκόοντα και των γιων του που όσο προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το σφιχταγκάλιασμα των φιδιών, τόσο περισσότερο μπλέκονταν. Οσο για τον Ερντογάν, αυτός μας στέλνει χαιρετίσματα με αυξανόμενους αριθμούς προσφύγων. Προς το παρόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή