Κεντροαριστερός γρίφος ισορροπιών μέχρι το συνέδριο

Κεντροαριστερός γρίφος ισορροπιών μέχρι το συνέδριο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν τεχνικά και οργανωτικά θέματα που πρέπει να λυθούν», λένε κορυφαία στελέχη της Χαρ. Τρικούπη περιγράφοντας με εύσχημο αλλά γλαφυρό τρόπο τις ασκήσεις ισορροπίας ενόψει όλων των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα με φόντο το ιδρυτικό συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι να φθάσουμε στο συνέδριο (16-18 Μαρτίου), όπου ένας από τους βασικούς στόχους είναι να πάρει ενιαία μορφή το εγχείρημα, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όλων των κομμάτων, κινήσεων, τάσεων αλλά και προσώπων που συναποτελούν τον νέο φορέα.

Για να γίνει πλήρως αντιληπτή η δυσκολία, υπενθυμίζεται πως εκτός από το ΠΑΣΟΚ που φύσει και θέσει έχει τη μερίδα του λέοντος, στον νέο φορέα συνυπάρχουν ακόμα η ΔΗΜΑΡ, που με κάθε ευκαιρία αναφέρει πως υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ευρύτερης σύνθεσης στην Κεντροαριστερά, το ΚΙΔΗΣΟ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, οι Κινήσεις Πολιτών, η ΕΔΕΜ –δηλαδή η «παλιά» ΔΗΣΥ– και μετά τις εκλογές στην εξίσωση προστέθηκαν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, το Ποτάμι, αλλά και τα στελέχη που έθεσαν υποψηφιότητα για την αρχηγία.

Ενδεικτικό είναι πως ο Γ. Καμίνης έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες κινήσεις για στελέχωση του προσωπικού του πολιτικού γραφείου, ενώ όπως είναι γνωστό κινείται στη λογική δημιουργίας δικής του τάσης. Τα ανωτέρω δημιουργούν ένα σύνθετο πολιτικό μωσαϊκό που αναζητεί την κατάλληλη δοσολογία ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία που θα οδηγήσει στην επιτυχή έκβαση του συνεδρίου.

Σε αυτόν τον δρόμο οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν λείπουν. Η πρόβα τζενεράλε αυτής της σύνθετης κατάστασης αποτυπώθηκε στην προσπάθεια σύστασης της 29μελούς γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Η λύση του γόρδιου δεσμού του βασικού οργάνου που θα οδηγήσει την παράταξη στο συνέδριο έχει να κάνει με μία σειρά από ζητήματα όπως η συμμετοχή ή όχι βουλευτών, αλλά και η τελική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και τάσεων εντός της 29μελούς ομάδας. Το αρχικό πλάνο περιελάμβανε τη συμμετοχή βασικών στελεχών της κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Χρ. Πρωτόπαππας, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπεύθυνος Οργανωτικού Κ. Ασκούνης, αλλά και στελεχών που είναι συνεργάτες ή ανήκουν στη σφαίρα επιρροής κορυφαίων πολιτικών προσώπων του χώρου, όπως ο Αν. Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, ο Μ. Κατρίνης από την πλευρά του Οδ. Κωνσταντινόπουλου και ο Μ. Βαρδίκος που ανήκει στην ομάδα του Αν. Λοβέρδου.

Η εξίσωση βεβαίως δεν τελειώνει εκεί καθώς υπάρχουν ακόμα το Ποτάμι, με το ειδικό βάρος της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ, οι μικρότερες κινήσεις, αλλά και οι υποψήφιοι. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτό πως μία διαφορετική προσέγγιση ενός θέματος αρκεί για να υπάρξει χρονοκαθυστέρηση και να μπλοκάρει διαδικασίες μέχρι νεωτέρας. Η σύσταση της 29μελούς γραμματείας δεν αποτελεί μείζον θέμα, αλλά μόνον ένα ενδεικτικό παράδειγμα των ισορροπιών που πρέπει να κρατηθούν εντός του νέου φορέα. Από τη Χαρ. Τρικούπη δηλώνουν αισιόδοξοι λέγοντας πως μικρές διαφοροποιήσεις δεν αποτελούν πρόβλημα, δείχνοντας τη μεγάλη εικόνα που είναι η εντολή 210.000 πολιτών για την αναγέννηση της παράταξης. Στις πιο σημαντικές πάντως επισημάνσεις ανήκει εκείνη του Ν. Ανδρουλάκη που μιλάει για ενιαίο φορέα και όχι για «συρραφή κομμάτων και κινήσεων». Ο ευρωβουλευτής, πάντως, ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του πως δεν επιθυμεί να προκαλέσει κανένα «αντάρτικο», απλώς εμμένει στις προεκλογικές του θέσεις.

Πέντε θεματικές

Πέντε θα είναι τελικά οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα δουλέψουν οι ομάδες εργασίας ενόψει του συνεδρίου. Είναι ακριβώς οι ίδιες που ανέλαβαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Ως εκ τούτου, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα εργαστούν στον Τομέα Ελλάδα – Ευρώπη – Κόσμος που έχει αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου και στον τομέα Επικοινωνίας υπό τον Στ. Θεοδωράκη. Τη νέα ιδρυτική διακήρυξη έχει αναλάβει ο Ν. Ανδρουλάκης, το καταστατικό ομάδα υπό τον Θ. Θεοχαρόπουλο και το «Σχέδιο Ελλάδα» που θα περιέχει τις προγραμματικές θέσεις ο Γ. Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή