Προκλητικότητα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Προκλητικότητα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ημέρες των εορτών σημαδεύτηκαν επίσης και από την τουρκική παραβατικότητα σε επίπεδο κανόνων δικαιοδοσίας επί ζητημάτων ναυσιπλοΐας και ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και, πράγματι, οι παραβιάσεις μειώθηκαν –ορισμένες ημέρες, μάλιστα, δεν σημειώθηκαν καν–, οι Τούρκοι επέλεξαν να προωθήσουν τις απόψεις τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν πάγιο τρόπο, αλλά αρκετά πιο επιθετικό. Στο Αιγαίο, οι Τούρκοι ακύρωσαν στην πράξη τη δικαιοδοσία της Ελλάδας να παραχωρεί άδειες για επιστημονικές έρευνες. Ενα επιστημονικό πλοίο του γερμανικού κράτους, το R/V «Meteor», άρχισε λίγο μετά τα Χριστούγεννα έρευνες στο βόρειο Αιγαίο με βάση άδειες που είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αμέσως μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή, το γερμανικό ΥΠΕΞ ζήτησε άδειες για έρευνες και από την Αγκυρα.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός και με μια σειρά NAVTEX απέκλεισαν εννέα περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος. «Περικύκλωσαν» την Κάρπαθο, δέσμευσαν περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, ακόμη και στα νότια της Πελοποννήσου στην περιοχή των Κυθήρων. Με συνοπτικές διαδικασίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολές για άμεση αναστολή των αδειών προς το γερμανικό πλοίο. Λίγο μετά, με εντολή του γερμανικού ΥΠΕΞ, το «Meteor» διέκοψε τις έρευνες και πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

Αν και ορισμένες πηγές αφήνουν αιχμές για τους γερμανικούς χειρισμούς, γίνεται κατανοητό ότι καμία τρίτη χώρα δεν θα επέλεγε να μπει στο μέσον μιας κατάστασης η οποία περιγράφεται (από τη μία πλευρά τουλάχιστον) ως «διαφορά». Σε στρατιωτικό επίπεδο, στην Αθήνα είναι απολύτως κατανοητή αυτή η προβολή ισχύος εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία ωστόσο παρακολουθείται ψύχραιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έμπειροι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ εκτιμούν πως η πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου από τα νότια της Πελοποννήσου μέχρι τα Στενά ήταν ως κίνηση λιγότερο ανησυχητική από το μπαράζ NAVTEX για το γερμανικό «Meteor».

Ανησυχία στη Λευκωσία

Αντιθέτως, η ύπαρξη του γεωτρύπανου και η πιθανότητα ανάπτυξής του στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλεί σοβαρότατη ανησυχία στη Λευκωσία. Πέρα από την προφανή προκλητικότητα της δέσμευσης για έρευνες περιοχών οι οποίες περικλείουν σχεδόν το σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ, η τουρκική παραβατικότητα έχει και έναν άλλο στόχο: Να επηρεάσει την ατμόσφαιρα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, οι οποίες διεξάγονται στις 28 Ιανουαρίου. Ηδη οι διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα αλληλοκατηγοριών για τις αντιδράσεις που θα έπρεπε να έχει η Λευκωσία έναντι της Τουρκίας, πέρα από την προφανή επίκληση της διεθνούς νομιμότητας. Η παρουσία πλοίων του τουρκικού στόλου στην περιοχή νοτίως της Κύπρου παραμένει εμφανής, αν και διακριτική, ακόμη και εντός του οικοπέδου 6, όπου ήδη από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς το γεωτρύπανο της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI-Total ξεκίνησε τις ερευνητικές γεωτρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή