Ιρανική καχυποψία για υποκίνηση από την Ουάσιγκτον

Ιρανική καχυποψία για υποκίνηση από την Ουάσιγκτον

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, κατηγόρησε ξένους «εχθρούς» ως υποκινητές των διαδηλώσεων. Ο ισχυρισμός βρίσκει απήχηση στην ιρανική κοινωνία λόγω της μακράς ιστορίας ξένης ανάμειξης στη χώρα, από το πραξικόπημα του 1953, που καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έως τις πιο πρόσφατες απόπειρες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να σαμποτάρουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η δημόσια υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Τραμπ προς τις διαδηλώσεις έχει ενισχύσει τις υποψίες περί ξένου δακτύλου.

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε το Ιράν να μην παρεμποδίζει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές, ενώ ενθάρρυνε τους Ιρανούς να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPNs) για να παρακάμψουν τη λογοκρισία.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αυθόρμητα. «Δεν χρειάζεται παρέμβαση αμερικανικών, βρετανικών ή ισραηλινών υπηρεσιών για να πεισθούν οι άνθρωποι στο Ιράν ότι μια μικρή ελίτ ελέγχει την οικονομία της χώρας και την καταστρέφει», είπε ο Μεΐρ Τζαβεντανφάρ, λέκτορας Ιρανικών Σπουδών στο Διεπιστημονικό Κέντρο Χερτσλίγια στο Ισραήλ.

Εφόσον όμως οι διαδηλώσεις ξέσπασαν, πολλές χώρες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τις ενισχύσουν. Οι δυνάμεις ασφαλείας του σύγχρονου Ιράν θεωρούν ότι οι ΗΠΑ, αξιωματικά, επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης. Η απόδειξη, όπως ξέρει κάθε μαθητής στο Ιράν, είναι η επιχείρηση Ajax της CIA, η οποία το 1953 ανέτρεψε τον πρωθυπουργό του Ιράν και επανέφερε στην εξουσία τον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

Από το 2006, αν όχι νωρίτερα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων μέσω Διαδικτύου, αλλά και παραδοσιακά πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων προκειμένου να εκτροχιάσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις, με κωδικές ονομασίες «Olympic Games» και «Nitro Zeus», κατόρθωσαν να βγάλουν εκτός λειτουργίας εκατοντάδες συσκευές φυγοκέντρισης ουρανίου.

Το 2010, ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Φερεϊντούν Αμπάσι, και η σύζυγός του τραυματίστηκαν σε απόπειρα δολοφονίας, όταν μοτοσικλετιστές προσάρτησαν βόμβα στο όχημά του στο κέντρο της Τεχεράνης, ενώ ένας επιστήμονας της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δολοφονήθηκε. Για τις επιθέσεις αυτές το Ιράν θεώρησε υπεύθυνες τις ΗΠΑ, που αρνήθηκαν την κατηγορία, και το Ισραήλ, που δεν απάντησε. Παράλληλα, η σουνιτική οργάνωση Τζουντουλάχ, η οποία έχει διαπράξει πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, κατηγορείται για σχέσεις με τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι έχουν σχέση με την οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή