ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Σοβαρή οικολογική καταστροφή εάν εκραγεί το δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Σαγκάης

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συνεχίζει να φλέγεται το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο συγκρούστηκε με κινεζικό φορτηγό πλοίο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας το Σάββατο,

Μάλιστα όπως προειδοποίησαν σήμερα οι αρχές κινδυνεύει να εκραγεί ή να βυθιστεί.

Νωρίτερα, εντοπίστηκε το πτώμα ενός από τα 32 μέλη του πληρώματός του που αγνοούνται, το οποίο σύμφωνα με τον Λου Κανγκ, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi , που μετέφερε 136.000 τόνους αργού πετρελαίου, συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο CF Crystal σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων ανοικτά των κινεζικών ακτών, κοντά στη Σαγκάη και τις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το δεξαμενόπλοιο εξακολουθεί να φλέγεται και οι διασώστες που προσπαθούν να βοηθήσουν το πλήρωμα, που αποτελείται από 30 Ιρανούς και 2 Μπανγκλαντεσιανούς, δεν κατάφεραν να το πλησιάσουν εξαιτίας του τοξικού νέφους, επεσήμανε το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών.

«Το περιβάλλον και οι συνθήκες της θάλασσας δεν ευνοούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε μια νέα καταστροφή», διευκρίνισε αναφερόμενος στη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Το δεξαμενόπλοιο, υπό σημαία Παναμά, έπλεε από το Ιράν στη Νότια Κορέα μεταφέροντας 136.000 τόνους εξαιρετικά ελαφρού αργού. Η ποσότητα αυτή ισούται με σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Από την πλευρά του το κινεζικό φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη περιορισμένες ζημιές και τα 21 μέλη του πληρώματός του, Κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν φόβους για μια πιθανή οικολογική καταστροφή εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου. Η Greenpeace έχει εκφράσει «την ανησυχία της για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας των εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου που μετέφερε» το δεξαμενόπλοιο.

«Είναι πιθανό να καταστρέψει όλη τη θαλάσσια ζωή σε μια τεράστια περιοχή», σχολίασε η Ουέι Σιανγκουά περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο Τσίνγκουα του Πεκίνου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ