Αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας Βόρειας και Νότιας Κορέας – Εξετάζεται προσωρινή άρση των κυρώσεων

Αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας Βόρειας και Νότιας Κορέας – Εξετάζεται προσωρινή άρση των κυρώσεων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες συντήρησης για την επαναλειτουργία της στρατιωτικής τηλεφωνικής γραμμής στο δυτικό τμήμα των συνόρων, δήλωσε Νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος και η επικοινωνία μέσω αυτής της «κόκκινης γραμμής» αναμένεται να επαναληφθεί από τις 08:00 αύριο το πρωί.

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι που διεξάγουν συνομιλίες με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση του πυρός με την οποία τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας (1950-53), ενημέρωσαν σχετικά τους Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Τσουν Χάε-Σουνγκ.

Εξάλλου, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, αν χρειαστεί, προκειμένου να διευκολύνει την επίσκεψη Βορειοκορεατών για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον ερχόμενο μήνα.

Η Νότια Κορέα απαγόρευσε μονομερώς σε πολλούς Βορειοκορεάτες αξιωματούχους να εισέρχονται στη χώρα αντιδρώντας στις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγγιάνγκ.

Αν η Σεούλ χρειαστεί να κάνει «προγενέστερα βήματα» προκειμένου να βοηθήσει τις επισκέψεις των Βορειοκορεατών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα τα μελετήσει από κοινού με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλες χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρο Κίου-ντέοκ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, η Ρωσία χαιρέτισε την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Είναι ακριβώς αυτό το είδος του διαλόγου που είπαμε πως ήταν απαραίτητο».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Λου Κανγκ, δήλωσε, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πως η Κίνα είναι ευτυχής που βλέπει να πραγματοποιούνται συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε σήμερα να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα.

«Η βορειοκορεατική πλευρά πρότεινε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες, παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης ταεκβοντό και δημοσιογράφους» στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν τον Φεβρουάριο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χε Σουνγκ.

Από την πλευρά της, η Σεούλ πρότεινε να υπάρξει διάλογος μεταξύ αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και να γίνουν συναντήσεις μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών που ζουν χωρισμένες στα δύο κράτη ενόψει του σεληνιακού νέου έτους τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Τσουν.

Η Νότια Κορέα πρότεινε ακόμη οι αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας να παρελάσουν μαζί στις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων και να επιδοθούν σε κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αγώνων, είπε ο ίδιος.

Οι απεσταλμένοι της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας άρχισαν σήμερα τις πρώτες τους επίσημες συνομιλίες έπειτα από δύο και πλέον χρόνια.

Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Ρι Σον Γκουόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας της Βόρειας Κορέας κι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

«Σήμερα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με σοβαρό και ειλικρινή τρόπο. Θα πάνε καλά», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή