Η Λευκωσία οριοθετεί την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η Λευκωσία οριοθετεί την ΑΟΖ με την Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη της υπόλοιπης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που περιλαμβάνει και εκείνο το μέρος της που εφάπτεται με την ελληνική ΑΟΖ. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιούνταν για αρκετό καιρό υπό απόλυτη μυστικότητα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέβη το περασμένο Σάββατο, κατά τους εορτασμούς των Θεοφανίων, στις σχετικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν «εν καιρώ». Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, ως εκ τούτου η Τουρκία δεν εμπλέκεται στη συζήτηση. Σύμφωνα, πάντα, με τη λογική της Αθήνας και της Λευκωσίας, εφόσον ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, τότε τα (θεωρητικά προς το παρόν) οικόπεδα 14, 15, 16 και 17 θα βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες προκύπτουν από την οριοθέτηση και του βορείου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, αυτής δηλαδή που περιβάλλει τα Κατεχόμενα.

Αλλωστε, η αφορμή που οδήγησε και τον κ. Αναστασιάδη στις σχετικές διευκρινίσεις δόθηκε από τις οξύτατες προεκλογικού χαρακτήρα κατηγορίες ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τέλη του μήνα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες τουρκικές αντιδράσεις. Εχουν, βέβαια, εκδοθεί δύο NAVTEX. Η 37/18 αφορά ασκήσεις ανατολικά της Κρήτης, στα νότια Καρπάθου-Ρόδου, και η 43/18 δεσμεύει μεταξύ 10 και 18 Ιανουαρίου περιοχές γύρω από το Καστελλόριζο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Σημειώνεται ότι η έρευνα και η διάσωση δεν αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα, ωστόσο τέτοιου τύπου γυμνάσια αποτελούν έμμεση υπόμνηση των τουρκικών θέσεων για την Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, πάντως, άσκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποίησε και η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή της ιταλικής φρεγάτας «Espero» και υπό τις εντολές του κέντρου συντονισμού της Λάρνακας. Το ιταλικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ είναι δεδομένο, λόγω της συμμετοχής της ΕΝΙ σε σειρά γεωτρήσεων, αυτή την εποχή στο οικόπεδο 6.

Στα Κατεχόμενα, ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά για πιθανή επανεκκίνηση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού είναι τα αποτελέσματα των αποκαλούμενων «εκλογών» για τη «Βουλή». Επικράτησε το «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» του Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, εκ των πλέον σκληρών επικριτών της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι από τους χαμένους της τελευταίας αναμέτρησης. Η νέα «Βουλή» θα είναι εξακομματική και, λόγω της απουσίας αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, αναμένονται έντονες διεργασίες, στις οποίες –βεβαίως– η Aγκυρα έχει τον πρώτο λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή