Αμοιβαία «ανοίγματα» για το όνομα της ΠΓΔΜ

Αμοιβαία «ανοίγματα» για το όνομα της ΠΓΔΜ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί «κατά πόσον είναι εφικτό» να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις πληροφορίες περί επιτάχυνσης των διεργασιών ακόμη και εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής». Και τόνισε ότι αν επιτευχθεί λύση, «θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή». Το υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί από το 2007-8, περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Ο κ. Κοτζιάς επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι κληροδότησαν στην παρούσα αρκετά προβλήματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ανάμεσα στα οποία και το Σκοπιανό.

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Alpha), ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μάλιστα τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση του ονόματος της λύσης από τον ίδιο και τον κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υπάρχουν «κοινά αποδεκτές λύσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω τη διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά έχω πεισθεί ότι η πραγματική επίλυση στο τέλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε αυτή». Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, ως προς τον κ. Καμμένο, είπε ότι η πρόσφατη δήλωσή του «ότι “αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση”, είναι μια θετική ελπίδα». Δήλωσε, επίσης, ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνομιλήσει και για το ζήτημα της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων (σήμερα ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος») αν αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

Συνάντηση με Οσμάνι

Εν τω μεταξύ, οι διεργασίες συνεχίζονται, με επόμενο βήμα τη σημερινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Μπουγιάρ Οσμάνι, αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και προερχόμενο από την αλβανική μειονότητα. Ο κ. Οσμάνι είναι εκ των ένθερμων υποστηρικτών της λύσης (όπως και οι περισσότεροι Αλβανοί πολιτικοί των Σκοπίων) και έχει ήδη μια αρκετά καλή σχέση με τον κ. Κοτζιά. Ο κ. Οσμάνι θα συναντηθεί και με τον Γ. Κατρούγκαλο, ως αναπληρωτή υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα, ωστόσο, όπως είναι σαφές, οι ουσιαστικές συζητήσεις για το επίμαχο ζήτημα θα γίνουν με τον κ. Κοτζιά, αν και επισήμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα.

Στο παρασκήνιο υπάρχουν αρκετά έντονες συζητήσεις, κυρίως προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι Σκοπιανοί να θεωρήσουν ορισμένα πράγματα δεδομένα. Η Αθήνα έχει ζητήσει από όλους τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδίως τους μεγαλύτερους, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να βοηθήσουν ώστε στα Σκόπια να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι δίχως συμφωνία στο ονοματολογικό δεν υπάρχει καμία περίπτωση ακόμη και να ανοίξει θέμα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη σύνοδο κορυφής του θέρους. Η σχετική κινητικότητα έχει καταγραφεί σε διπλωματικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και σε κεντρικότερο πολιτικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή