Στα επίπεδα του 2006 υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στα επίπεδα του 2006 υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιανουαρίου 2006, στο 3,70%, υποχώρησε χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου τη στιγμή που 12 μήνες νωρίτερα η απόδοση άγγιζε το 8%. Η υποχώρηση του (θεωρητικού) κόστους δανεισμού της χώρας, η οποία φθάνει το 53,75% μέσα σε ένα χρόνο, αποδίδεται στην επικείμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 5 δισ. ευρώ, καθώς και στην προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 19 Ιανουαρίου 2018. Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2018 οι αξιολογήσεις στις 16 Φεβρουαρίου από τον οίκο Fitch, στις 30 Μαρτίου από τη Moody’s, στις 30 Ιουλίου από τον S&P, στις 20 Αυγούστου από τον Fitch και τελευταία αξιολόγηση για φέτος από τον οίκο Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου.

Καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της εικόνας των κρατικών ομολόγων αποτέλεσε η διαδικασία ανταλλαγής (swap) των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέους τίτλους, που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 καθώς ενίσχυσε τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά τίτλων. Να θυμίσουμε πως οι πέντε νέοι ελληνικοί τίτλοι, με λήξεις μεταξύ 2034 και 2042, είχαν με διαφορά το 2017 την καλύτερη απόδοση μεταξύ των ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν από 59,3% έως 63,7%.

Εντυπωσιακό ράλι καταγράφει παράλληλα το 2ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να αγγίζει χθες το 1,28%, που αποτελούν επίπεδα Νοεμβρίου 2009.

Εύθραυστη η οικονομία

Η Citigroup σε χθεσινή έκθεσή  της για τις προοπτικές του 2018 τονίζει για την Ελλάδα ότι «υπάρχουν αυξανόμενες πιθανότητες η Ελλάδα να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το καλοκαίρι του 2018», ενώ θέτει μεταξύ των 10 κορυφαίων ερωτημάτων παγκοσμίως για φέτος το «εάν η Ελλάδα θα δει το τέλος του έπους των πακέτων διάσωσης». Οπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος «η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία δείχνει πως θα είναι εξαιρετικά σύντομη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες, αναμένεται έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, με τη δόση των 5 δισ. ευρώ από τον ESM να ακολουθεί».

Σύμφωνα με τη Citigroup «οι προοπτικές για την οικονομία, και τα δημόσια οικονομικά, παραμένουν πολύ πιο αδύναμες από ό,τι σε άλλες χώρες στο τελευταίο δεκάμηνο πριν από την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσής τους, ενώ και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερη. Η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, τονίζει η Citi, και προσθέτει ότι η «ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Ελλάδας δεν έχει δείξει ακόμη σημαντική βελτίωση, παρά τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση (μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε προγράμματα διάσωσης)», όπως σημειώνει. Επίσης στην έκθεση της Citi επισημαίνεται ότι «το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνεται από υψηλούς δείκτες NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση) περίπου στο 40% το τρίτο τρίμηνο του 2017, πολύ περιορισμένες εισροές καταθέσεων και μειωμένο όγκο δανεισμού, δημιουργώντας κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και το ΑΕΠ».

Τέλος η Citi υπογραμμίζει ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει ένα άλυτο ζήτημα, χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή