Γερμανία: Ο γρίφος με τα εκατό νήπια

Γερμανία: Ο γρίφος με τα εκατό νήπια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία βρεφών και νηπίων αναμένεται να αφιχθεί σύντομα στη Γερμανία, καθώς κάποιοι από τους 960 Γερμανούς πολίτες που εντάχθηκαν στις γραμμές του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ έχουν μικρά παιδιά. Εγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι πρόκειται για τουλάχιστον 100 παιδιά.

Καθώς το «χαλιφάτο» πνέει τα λοίσθια, πολλοί απ’ αυτούς που πείσθηκαν από την προπαγάνδα του και συνέρρευσαν στη Συρία και το Ιράκ επιστρέφουν τώρα στις χώρες τους. Από τα 960 άτομα με γερμανικό διαβατήριο, τα 150 εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, ενώ το ένα τρίτο έχει ήδη επιστρέψει στη Γερμανία. Παράλληλα, κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται στις φυλακές του Ιράκ μαζί με τα βρέφη ή νήπιά τους, των οποίων την απελευθέρωση προσπαθεί να εξασφαλίσει η γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των παιδιών αυτών, γιατί αυτό εξαρτάται από τη συνεργασία των αρχών του Ιράκ», ανέφερε στο έγγραφο η γενική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Εμιλι Χάμπερ. Η Χάμπερ προσέθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί προγράμματα εκπαίδευσης και πολύπλευρης παρέμβασης, ώστε να αντιστραφεί η ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων αυτών. Το κάθε ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια έχει την ευθύνη για τη διαδικασία αυτή, η οποία θα βασιστεί στα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης που ήδη εφαρμόζονται στους κόλπους των οικογενειών όσων έφυγαν από τη Γερμανία με προορισμό το Ισλαμικό Κράτος. Η Χάμπερ σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν και προγράμματα για την αποφυγή της περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές.

Η Γερμανία έχει εμπειρία στα προγράμματα «διάσωσης» θυμάτων ολοκληρωτικών ιδεολογιών, με πολλαπλές οργανώσεις που ασχολούνται με την επανένταξη στην κοινωνία ατόμων που είχαν εμπλακεί σε νεοναζιστικές ομάδες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι Αρχές στις γυναίκες (ο αριθμός τους εκτιμάται σε μερικές δεκάδες) που έχουν λάβει τη σκυτάλη από τους φυλακισμένους συζύγους τους.

Εξάλλου, πέρα από την ειδική μεταχείριση που χρειάζεται για τα πολύ μικρά παιδιά, οι γερμανικές αρχές έχουν εκφράσει φόβους για την επίδραση του Ισλαμικού Κράτους στους εγκεφάλους μεγαλύτερων παιδιών. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, είχε προειδοποιήσει ότι τα παιδιά των τζιχαντιστών που «κοινωνικοποιήθηκαν και υπέστησαν πλύση εγκεφάλου στις περιοχές των μαχών» μπορεί να συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Στις τρεις από τις πέντε τζιχαντιστικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πέρυσι στη Γερμανία, οι δράστες δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια, ενώ σε μία από τις επιθέσεις που εμποδίστηκαν, εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Λουντβιχσχάφεν, ο επίδοξος δράστης ήταν 12 ετών.

Στο μεταξύ, μία από τις Γερμανίδες που συνελήφθησαν μετά την πτώση της Μοσούλης, η 17χρονη Λίντα από τη Σαξονία, βρίσκεται τώρα σε φυλακή του Ιράκ και εις βάρος της εκκρεμεί η θανατική ποινή. «Κατέστρεψα τη ζωή μου», είπε στη μητέρα της που την επισκέφθηκε πρόσφατα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αντιθέτως, χιλιάδες άλλοι τζιχαντιστές διέφυγαν χωρίς να συλληφθούν από τη Ράκα της Συρίας, της οποίας η πολιορκία έληξε με συμφωνία των αμερικανικών δυνάμεων για ασφαλή διαφυγή όσων τζιχαντιστών είχαν απομείνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή