Ο Μάτις ζήτησε συγγνώμη από την Ιαπωνία έπειτα από σειρά ατυχημάτων με ελικόπτερα

Ο Μάτις ζήτησε συγγνώμη από την Ιαπωνία έπειτα από σειρά ατυχημάτων με ελικόπτερα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη από τον ομόλογό του της Ιαπωνίας έπειτα από διάφορα ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αμερικανικά ελικόπτερα στα ιαπωνικά νησιά, που παρότι δεν είχαν θύματα, αναζωπύρωσαν την οργή πολλών κατοίκων για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις «είναι ενήμερος για τα ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά της 6ης και της 8ης Ιανουαρίου, και ζήτησε συγγνώμη» για τα συγκεκριμένα συμβάντα, ανέφερε σε δημοσιογράφους σήμερα ο ιάπωνας ομόλογός του Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της κατεπείγουσας προσγείωσης ενός αμερικανικού ελικοπτέρου στο νησί Οκινάουα (στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους), όπου στρατωνίζονται οι μισοί από τους 47.000 αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στην ιαπωνική επικράτεια. Άλλο αμερικανικό ελικόπτερο ενεπλάκη σε παρόμοιο ατυχές συμβάν το Σάββατο.

«Του μίλησα για το πρόβλημα, του έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα για πολλά ατυχήματα που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πέρυσι και τον Ιανουάριο φέτος στην Οκινάουα», απαρίθμησε ο Ονοντέρα.

Ο υπουργός είπε πως ελπίζει να συζητήσει το θέμα αυτό στη Χαβάη με τον Χάρι Χάρις, τον επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Αν και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα πιο πρόσφατα ατυχήματα, ο κυβερνήτης της Οκινάουας Τακέσι Ονάγκα δεν έκρυψε την ενόχλησή του. «Δεν έχω λόγια, πραγματικά», είπε. «Ο αμερικανικός στρατός θα έπρεπε να ντρέπεται για την ανικανότητά του να ελέγξει τι κάνει», πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, ένα παράθυρο ελικοπτέρου έπεσε στο γήπεδο ενός σχολείου, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση Φουτένμα. Δύο μήνες νωρίτερα, ένα ελικόπτερο πήρε φωτιά κατά την προσγείωσή του σε ένα άδειο χωράφι στην Οκινάουα.

Τα συμβάντα αυτού του είδους εντείνουν την αντίθεση των κατοίκων στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή αυτή την περιοχή του Ειρηνικού, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν συχνά τη μάστιγα της ηχορρύπανσης και τα προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, όπως οι βιασμοί, οι επιθέσεις αμερικανών στρατιωτών, ή ακόμη τα τροχαία που προκαλούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή