Ο Ελληνισμός στην Αμερική σε ένα σταυροδρόμι – μία απάντηση

Ο Ελληνισμός στην Αμερική σε ένα σταυροδρόμι – μία απάντηση

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προς την Καθημερινή σχετικά με άρθρο του Αλ. Παπαχελά απέστειλε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου Νικ Λαριγκάκης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητέ κε Διευθυντά,

Εκ μέρους, του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα θέματα τα οποία διαλαμβάνονται στο άρθρο του κ. Αλέξη Παπαχελά στις 20 Δεκεμβρίου 2017 με τίτλο, «Ο Ελληνισμός στην Αμερική σε ένα σταυροδρόμι». Στην προσπάθειά του να αξιολογήσει τον ρόλο και το έργο του Ελληνοαμερικανικού λόμπι, ο κ. Παπαχελάς δεν λαμβάνει υπ’οψιν του τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον όσον αφορούν την αποτελεσματικότητα του λόμπι.

Ο κ. Παπαχελάς αναφέρεται στην ανάγκη του Ελληνοαμερικανικού λόμπι να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ειδικά σε σχέση με τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας, αλλά παραβλέπει τη συζήτηση και παρουσίαση που οργάνωσε το ΑΗΙ ακριβώς πάνω στο ίδιο θέμα στην Αθήνα μόλις τον περασμένο μήνα, την οποία συντόνισε ο συνάδελφός του και διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής, Αθανάσιος Ελλις.

Τους τελευταίους μήνες, το AHI έχει οργανώσει και φιλοξενήσει εκδηλώσεις με παρουσιάσεις από υψηλοτάτου επιπέδου στρατιωτικούς αξιωματούχους προκειμένου να μεταδώσουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας σε σημαντικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του αμυντικού τομέα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Geoffrey Pyatt  συνεχάρη πρόσφατα το AHI για τις πρωτοβουλίες αυτές στην παρουσίαση του AHI στις 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα: "Το AHI είναι ένα από τα λαμπερά παραδείγματα που συχνά χρησιμοποιώ για το πως η μεγάλη αμερικανική κοινότητα της διασποράς της Ελλάδας μπορεί να συνεργαστεί πιο εποικοδομητικά με την Ελλάδα και να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Θα αναφέρω μερικά από τα προγράμματα για τα οποία ο Νικ και ο Τόμ μίλησαν ως σημαντικά παραδείγματα: η απαραίτητη υποστήριξη του AHI για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, τα τεράστια προγράμματα που ο Νικ και η ομάδα συνέταξαν για τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον στρατηγό Στεφανή, όλους τους βασικούς εταίρους μας … Αλλά αυτά είναι παραδείγματα του πραγματικά μοναδικού ρόλου του AHI ως παράγοντα διευκόλυνσης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας ».

Επιπλέον, στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, το AHI έχει επενδύσει 100.000 δολάρια για τη δημοσίευση δύο ερευνών, μια πρώτη έρευνα από το Ινστιτούτο Hudson σχετικά με την ‘’Αξία της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου’’, και μια δεύτερη από το Ινστιτούτο Lexington για τη ‘’Σημασία του κόλπου και των ευκολιών της βασης της Σούδας στη Κρήτη’’. Η τελευταία έρευνα κυκλοφόρησε στο Καπιτώλιο παρουσία του σημερινού υπουργού άμυνας της Ελλάδας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Κογκρέσο των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Ομπάμα, το ΑΗΙ σημείωσε σημαντική νίκη πολιτικής όταν ο κυβερνητικός και ιδιωτικός αμερικανικός οργανισμός Εταιρία Ιδιωτικών Επενδύσεων Εξωτερικού (Overseas Private Investment Corporation ή OPIC), άλλαξε τη θέση του ούτως ώστε να δηλώσει ότι είναι εξουσιοδοτημένος να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εάν υπάρχουν «ισχυροί αναπτυξιακοί λόγοι ή λόγοι εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να προωθηθούν ». Για σχεδόν δύο χρόνια, το AHI πίεσε αξιωματούχους και μέλη της Διοίκησης του Ομπάμα του Κογκρέσου για το γεγονός ότι υπήρχε προηγούμενο για το OPIC να λειτουργεί τα προγράμματά του στις χώρες της ΕΕ, στις περιπτώσεις όπου οι οικονομικές συνθήκες και οι πολιτικοί λόγοι που υποστηρίζουν τέτοια ανάγκη. Το AHI ανέφερε ως σημαντικό επιχείρημα το έργο του OPIC στην Πορτογαλία και τη Μάλτα καθώς και τη Βόρεια Ιρλανδία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Επιπλέον, το AHI συνεργάστηκε με τους συμμάχους μας στο Καπιτώλιο για να εισαγάγει ρήτρες στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα της Διεθνούς Στρατιωτικής και Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (IMET), προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο χρηματοδότησης για την Ελλάδα, το οποίο το πρόγραμμα IMET της Ελλάδας δεν είχε υλοποιηθεί για 10 οικονομικά έτη . Παρόλο που το Καπιτώλιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωσεί τη διαδικασία του οικονομικού έτους 2018, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να επιτεύξουμε αυτό το στόχο.

Είμαι περήφανος που μοιράζομαι τις σκέψεις των συμπροέδρων της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης του Κογκρέσου, της Βουλευτή Κάρολυν Μαλόνυ (Carolyn Maloney), Δημοκρατικού Εκπροσώπου της Νέας Υόρκης, και του Βουλευτή  Γκας Μπιλιράκη (Gus Bilirakis), Ρεπουμπλικανικού Εκπροσώπου της Φλόριντα, σχετικά με το έργο του AHI: «Ως συμπρόεδροι της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης του Κογκρέσου, βασιζόμαστε στην ένθερμη υπεράσπιση του κράτους δικαίου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και εστιάζουμε στα πιεστικά ζητήματα για στην Ελλάδα και την Κύπρο που απαιτούν την προσοχή του Κογκρέσου. Από τα χέρια του θρυλικού Τζιν Ρωσσίδη (Gene Rossides) έως την ηγεσία του Νικ Λαριγκάκη (Nick Larigakis) σήμερα, το AHI συνεχίζει να θέτει το πρότυπο της εκπαίδευσης και υπεράσπισης με επιχειρηματολογία. Για τα είκοσι χρόνια συνυπάρξεως της κομματικής μας διοίκησης, το AHI υπήρξε κύριος συνεισφέρων και σύμβουλος που βοήθησε σημαντικά στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Κάθε χρόνο, το Ίδρυμα AHI πραγματοποιεί ταξίδι εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Κύπρο για φοιτητές, ώστε οι νέοι ηγέτες της ελληνικής αμερικανικής κοινότητας να μπορούν να μάθουν και να έχουν μαρτυρίες από πρώτο χέρι σε σχέση με τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος. Από την έναρξη του προγράμματος πριν από εννέα χρόνια, οι σπουδαστές του προγράμματος έφεραν αυτή τη γνώση πίσω στις ΗΠΑ, τη μοιράστηκαν με τις οικογένειες και τους φίλους τους και δημοσίευσαν τις εμπειρίες και τα ευρήματά τους. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν κάνει καριέρα στην Ουάσιγκτον, εργαζόμενοι στο Καπιτώλιο, στη διοίκηση και σε εξέχουσα ιδρύματα δεξαμενών σκέψης

Τον Οκτώβριο του 2010, συμμετείχα ως ομιλητής σε ένα ορόσημο φόρουμ το οποίο οργάνωσε η AHEPA για τις αναδυόμενες σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Από τότε, το AHI, μαζί με την AHEPA, την B'nai B'rith International και τη Διάσκεψη των Προέδρων των Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων, ξεκίνησαν δύο αποστολές ηγεσίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ το 2014 και το 2016. Θα ξεκινήσουμε τρίτη αποστολή τον Ιανουάριο 2018. Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναπαράγεται τώρα από άλλες ομάδες.

Από όσο γνωρίζω, η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρκετά ξεκάθαρη στο ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι οι καλύτερες που έχουν υπάρξει. Είναι τυχαίο αυτό; Είναι αυτό το αποτέλεσμα του έργου μόνο μιας οργάνωσης; Όχι. Κάθε οργανισμός έχει παίξει ένα ρόλο – και τον έχει παίξει πολύ καλά.

Ίσως η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει πόσο αποτελεσματική είναι η άσκηση πίεσης στην Ουάσιγκτον και να προσλάβει κατάλληλες εταιρίες λόμπι, όπως έχει κάνει η Τουρκία και εξακολουθεί να κάνει με κόστος εκατομμυρίων δολαρίων.

Επομένως, πρέπει να ρωτήσω γιατί δεν ανέφερε η Καθημερινή όλα αυτά τα γεγονότα, τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες; Πού ήταν η περιέργεια μεταξύ των δημοσιογράφων της να πάρει συνέντευξη από τις ενθουσιώδεις και πρόθυμες να μάθουν φοιτητικές ομάδες και τις αντιπροσωπείες διερεύνησης γεγονότων από όλη την ελληνική και εβραϊκή διασπορά; Γιατί η εφημερίδα δεν μπόρεσε να δει τι είδαν σαφώς άλλοι;

Δυστυχώς, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένας έμπειρος και διακεκριμένος δημοσιογράφος όπως ο κ. Παπαχελάς, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στην Ουάσιγκτον, δεν εκτίμησε σωστά τον αποτελεσματικό ρόλο των ελληνικών αμερικανικών οργανώσεων.

Με εκτίμηση,

Νικ Λαριγκάκης

Πρόεδρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή