Ο Δρόμος του Μεταξιού δεν αποτελεί μονόδρομο, δήλωσε ο Μακρόν

Ο Δρόμος του Μεταξιού δεν αποτελεί μονόδρομο, δήλωσε ο Μακρόν

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσφιγξη των γαλλοκινεζικών οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, προσβλέπει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το θέμα των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, επισημαίνεται ότι αυτή η επίσκεψη θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Μακρόν να εκθέσει με σαφήνεια την πολιτική του που θέλει να ακολουθήσει στην Ασία. Οπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, τον κ. Μακρόν συνοδεύουν 50 κορυφαία στελέχη της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας, που ευελπιστούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Ο Φαμπρίς Μπρεζιέ, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, υπόσχεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την Κίνα, σε περίπτωση που το Πεκίνο παραγγείλει το αεροσκάφος Α380, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη του ευρωπαϊκού ομίλου αεροναυπηγικής. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του Ντινγκ Τσουν, καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης, στη South China Morning Post, «η κυβέρνηση Μακρόν πρέπει να αναζωογονήσει τη γαλλική οικονομία και η Κίνα αποτελεί τον καλύτερο εταίρο προκειμένου να το επιτύχει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα 39 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Ωστόσο, οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις διέπονται από κάποια ανισορροπία. Αυτό συμβαίνει γιατί το 2016 το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ Γαλλίας και Κίνας ανήλθε περίπου στα 30,2 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η Γαλλία διατηρεί το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, εν αντιθέσει με αυτό που διατηρεί με τη Γερμανία, το οποίο εμφανίζεται μειωμένο κατά το ήμισυ (-14,1 δισ. ευρώ).

Μάλιστα, την τελευταία τριετία το εμπορικό της έλλειμμα συνεχώς διογκώνεται. Ενδεικτικό στοιχείο της αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί το γεγονός ότι η Κίνα θεωρείται ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, Insee. Σε επίπεδο επενδύσεων, η κινεζική παρουσία επί γαλλικού εδάφους είναι πληθωρική. Περίπου 700 θυγατρικές εταιρείες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ δραστηριοποιούνται στη Γαλλία και απασχολούν 45.000 άτομα. Οπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, οι κινεζικές επενδύσεις το 2016 ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη χώρα τον δεύτερο πιο θελκτικό προορισμό για τις κινεζικές εταιρείες μετά τη Βρετανία.

Ενδιαφέρουσα διαπίστωση σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί το γεγονός ότι στην παρούσα φάση ο κ. Μακρόν αναδεικνύεται σε σύμβολο σταθερότητας για την Ε.Ε. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, το Brexit και ο μη σχηματισμός κυβέρνησης ακόμη στη Γερμανία συντελούν στην ανάδειξη της Γαλλίας ως πυλώνα σταθερότητας για την Ε.Ε. Αυτό, μάλιστα, φρόντισε να επισημάνει και ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Σιάν, με αφορμή τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία ειλικρινής συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κίνας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, καθότι κατ’ αυτόν «ένας δρόμος ποτέ δεν είχε μία μόνο κατεύθυνση».

Αύξηση επιχειρηματικών συμφωνιών

Η φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν αποτυπώνεται και στην αύξηση των γαλλικών επιχειρηματικών συμφωνιών το 2017. Ειδικότερα, η αξία του συνόλου των συμφωνιών ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Αναλυτές του χρηματοπιστωτικού κλάδου αποδίδουν αυτή την αύξηση στην πολιτική που ακολουθεί ο Γάλλος πρόεδρος. Το 2017, η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών που διενεργήθηκε από τις γαλλικές εταιρείες υπερέβη τα 209 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Ο αριθμός, ωστόσο, των συμφωνιών παρουσίασε μικρή μείωση και διαμορφώθηκε στις 2.393 έναντι 2.556 το 2016. Ο Τζιλμπέρτο Ρότζι, επικεφαλής του κλάδου συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Goldman Sachs, επισήμανε στους F.T. ότι στη Γαλλία αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ισχυρός συνδυασμός που προκύπτει από την αισιοδοξία που διέπει τους διευθύνοντες συμβούλους και από την καλή πορεία της γαλλικής οικονομίας. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν πολλές εισηγμένες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Ρότζι, τα επόμενα χρόνια θα συμβάλουν στην ενίσχυση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων των γαλλικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή του ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την περικοπή των δημοσίων δαπανών και τη μείωση των φόρων προς τους πλουσίους και προς τις επιχειρήσεις. Βασικός του στόχος είναι η ενίσχυση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και η προσέλκυση νέων επενδυτών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του με αφορμή την έλευση του νέου έτους, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι αυτή η πολιτική θα συμβάλει στην εκ βάθρων μεταμόρφωση της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή