Τα κόμματα απορρίπτουν τα περί τέλους των μνημονίων

Τα κόμματα απορρίπτουν τα περί τέλους των μνημονίων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «πυρ ομαδόν» αποτυπώνει πλήρως τις αντιδράσεις –και– της ήσσονος αντιπολίτευσης μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τα μικρότερα κόμματα άσκησαν δριμεία κριτική στα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα μιλώντας για θηλιά που πέρασε στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας πως «αυτοπροβάλλεται ως ο πιο υπάκουος μνημονιακός πρωθυπουργός», αλλά «αυτό που θα μείνει από τη θητεία του είναι η δήμευση της δημόσιας περιουσίας, η φτωχοποίηση, οι πλειστηριασμοί και η θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού για πολλές δεκαετίες».

Το Ποτάμι, μέσω του εκπροσώπου του Δ. Τσιόδρα, έκανε λόγο για «παραμύθια» της κυβέρνησης που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «ο κ. Τσίπρας, αφού με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων άλλο ένα μνημόνιο, βύθισε τη χώρα ξανά σε ύφεση και φόρτωσε κι άλλους φόρους τώρα έχει εφεύρει νέο παραμύθι: έρχεται το τέλος της επιτροπείας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως κανένα τέλος επιτροπείας δεν πλησιάζει καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί «για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060» και η εποπτεία θα ισχύει όπως και για τις άλλες χώρες «μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων». Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι νέα παραμύθια».

H ΔΗΜΑΡ, σε παρεμφερές μήκος κύματος, αναφέρθηκε στη δέσμευση της χώρας «με υπογραφή Τσίπρα για πολλά έτη ακόμη σε σκληρή επιτροπεία». Η συνιστώσα της ΔΗΣΥ υπογραμμίζει επιπλέον πως τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός περί εξόδου το 2018 από την επιτροπεία δεν είναι αυταπάτη αλλά «πολιτική απάτη».

Η Ενωση Κεντρώων, από την πλευρά της, εστίασε στα όσα θα λάβουν χώρα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά «όταν θα αντιληφθεί ο λαός τι έχει ψηφιστεί στη Βουλή». Προέβλεψε δε πως «η τρίτη αξιολόγηση θα περάσει στο άψε σβήσε, όπως και η δεύτερη».

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έκανε λόγο για «χιλιοειπωμένα “κλισέ” και “ξύλινη” γλώσσα περί “τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας”», τα οποία καταρρέουν εμπρός στην πραγματικότητα. Το ΚΚΕ σημειώνει και το «χτύπημα» όπως το χαρακτηρίζει στο δικαίωμα της απεργίας που αποτελεί «τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή