Τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα ανοικτά τα φαρμακεία

Τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα ανοικτά τα φαρμακεία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθιέρωση υποχρεωτικού ελάχιστου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, σύσταση επιτροπής αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων για την εισαγωγή τους στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ σκευάσματα και επαναφορά των πληθυσμιακών κριτηρίων για την αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων με αξονικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι μεταξύ των διατάξεων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, τις οποίες περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, το υπουργείο εισάγει βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου έχει λάβει το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των θεσμών για την καθιέρωση ελάχιστης υποχρεωτικής λειτουργίας 40 ωρών την εβδομάδα, υποχρεωτικής συμμετοχής στις διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις και συνεχούς λειτουργίας σε μία περιοχή, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο φαρμακεία να ανοίγουν σε τουριστικά θέρετρα το καλοκαίρι και να κλείνουν τον χειμώνα.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τον νέο τρόπο αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων, από ειδική επιτροπή η οποία θα έχει αντικείμενο το να γνωμοδοτεί στο υπουργείο Υγείας ποια νέα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως είχε παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας, η επιτροπή θα συνυπολογίζει το κλινικό όφελος του φαρμάκου, τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες, την αξιοπιστία των κλινικών μελετών, τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας και, τέλος, την επίπτωση της αποζημίωσης του φαρμάκου στον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο επαναφέρει τα πληθυσμιακά κριτήρια στην αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες (π.χ. εργαστήρια με ακτινολογικά μηχανήματα και αξονικούς τομογράφους), τα οποία είχαν καταργηθεί το 2013 στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση και έκδοση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της ηλεκτρονικής κάρτας δωρητή οργάνων, την ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση εκτός ενδείξεων φαρμάκων σε ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή