Μετωπική κυβέρνησης με συνδικάτα για τις απεργίες

Μετωπική κυβέρνησης με συνδικάτα για τις απεργίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέση άμυνας παρατάσσεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα δεκάδες προαπαιτούμενα στη Βουλή, καθώς πρωτίστως το θέμα των απεργιών και δευτερευόντως αυτό των οικογενειακών επιδομάτων προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις και πιθανόν εσωκομματικούς τριγμούς.

Ηδη, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει σύμφωνα με πληροφορίες απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε θέση μάχης, σχεδιάζουν κινητοποιήσεις για την ημέρα ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.

Ειδικά για το θέμα των απεργιών, η διάταξη προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας και την παρουσία του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Πρόκειται στην ουσία για την ίδια διάταξη που είχε κατατεθεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποσύρθηκε έπειτα από λίγες ώρες, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε –τη συγκεκριμένη μέρα– η απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία για την ψήφισή της. Αν και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει καλλιεργηθεί μια επιθετική πολιτική για το θέμα, με επιχειρήματα υπέρ της αύξησης συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης κριτικής ή και απαξίας των εργαζομένων προς την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, φαίνεται πως η συγκεκριμένη διάταξη «πληγώνει» το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα μετά τις έντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ αλλά και από τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προγραμματίζουν κινητοποιήσεις εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ακυρώνει την υπόσχεσή της για επαναφορά της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, αποδυναμώνοντάς την ακόμη περισσότερο.

Μια ακόμη διάταξη που προκαλεί αντιδράσεις, είναι αυτή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. Πρόκειται για διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ θα κατατεθεί τελικά μαζί με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, και θα εντάσσει και τις ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές στην υποχρέωση για διαμεσολάβηση.

Στα… θετικά μέτρα που αναμένεται να στηριχθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η διάταξη που προβλέπει την κατά προτεραιότητα πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, δηλαδή έναντι των τραπεζών, του Δημοσίου, των προμηθευτών κ.ά. Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης, οι νομικοί κρούουν βέβαια τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν η καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ τον μήνα (9.670,32 ευρώ στο 6μηνο) θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση των υπόλοιπων απαιτήσεων των εργαζομένων από μισθούς λοιπές παροχές που γεννήθηκαν πριν από την κήρυξη της πτώχευσης.

Μικρές αντιδράσεις αναμένονται και για τη διάταξη που προβλέπει το ενιαίο επίδομα παιδιού, καθώς εκτός από τις περίπου 700.000 οικογένειες που θα δουν σημαντικές αυξήσεις, υπάρχουν περίπου 14.500 δικαιούχοι –κυρίως τρίτεκνοι– που θα χάσουν την παροχή, ενώ άλλες περίπου 55.000 οικογένειες, λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, θα δουν μειώσεις.

Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχει και η πρόβλεψη για την έναρξη εντός του Φεβρουαρίου πιλοτικού προγράμματος για την αποτύπωση των αναγκών και των προβλημάτων της καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή