Καθημερινές «μάχες» στο λιμάνι της Πάτρας για τη φυγή στην Ιταλία

Καθημερινές «μάχες» στο λιμάνι της Πάτρας για τη φυγή στην Ιταλία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Τραυματισμοί, εισβολές σε πλοία, συμπλοκές και καθημερινό κυνηγητό στη νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας, συνθέτουν το σκηνικό «μάχης» που επικρατεί μέσα και έξω από το νέο λιμάνι της πόλης, όπου κατά εκατοντάδες οι μετανάστες προσπαθούν απελπισμένα να κρυφτούν σε κάποιο πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Εκτός αυτών, υπάρχουν και καταγγελίες από την πλευρά των μεταναστών πως έχουν δεχθεί επιθέσεις από σκυλιά ράτσας πίτμπουλ.

Κάθε ημέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση στη λιμενική ζώνη, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λιμενικών, ο αριθμός των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στην «Κ» αξιωματικοί του Λιμενικού, «η κατάσταση πλέον είναι οριακά διαχειρίσιμη και δίνουμε μάχη για να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια του λιμανιού». Σε αυτή λοιπόν τη «μάχη» υπάρχουν τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Πρόσφατα τραυματίστηκαν δύο μετανάστες, ο ένας στο πόδι προσπαθώντας να πηδήξει από την εξωτερική περίφραξη και ο δεύτερος στο κεφάλι επιχειρώντας να φύγει από φορτηγό στο οποίο είχε κρυφτεί. Σχετικά με αυτούς τους τραυματισμούς, αλλά και άλλους που σημειώνονται κατά καιρούς, «Aλληλέγγυοι» επισκέφθηκαν το κεντρικό λιμεναρχείο, ζητώντας τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών. Από την πλευρά του, ο κεντρικός λιμενάρχης είπε ότι οι τραυματισμοί των μεταναστών οφείλονται στις προσπάθειες που κάνουν για να περάσουν από την περίφραξη που έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρα.

Προχθές τραυματίστηκε και ένας λιμενικός, τη στιγμή που μαζί με άλλους συναδέλφους του προσπαθούσε να απομακρύνει μετανάστες μέσα από τη λιμενική ζώνη. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η ένωση προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητεί «για πολλοστή φορά να ληφθούν άμεσα δραστικές λύσεις από όλους τους υπευθύνους πριν είναι πολύ αργά».

Επίσης, η πρόσφατη εισβολή επτά μεταναστών σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο, που ήταν ελλιμενισμένο κατά τις βραδινές ώρες στο παλιό λιμάνι, έχει προκαλέσει ανησυχία στο λιμενικό. Οταν οι μετανάστες έγιναν αντιληπτοί από τον πλοίαρχο και μέλη του πληρώματος, ένας εξ αυτών προσπάθησε να ανάψει ένα βεγγαλικό, προκειμένου να τους απειλήσει. Ομως το βεγγαλικό δεν άναψε, διότι ήταν ληγμένο και οι μετανάστες έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Παράλληλα, σημειώνονται συχνά συμπλοκές μεταξύ ομάδων μεταναστών για τον έλεγχο της διακίνησης, δηλαδή σε ποιους θα επιτραπεί από τα μέλη των κυκλωμάτων να φθάσουν έξω από την περίφραξη του λιμανιού, ώστε να επιχειρήσουν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό.

Μέτρα στη νότια παραλιακή ζώνη λαμβάνουν το Λιμενικό αλλά και η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση τον χώρο επιτηρούν πληρώματα περιπολικών και μοτοσικλετιστές που προσπαθούν να απομακρύνουν τους μετανάστες από την περίφραξη του λιμανιού, ειδικά όταν πλησιάζει η ώρα για την αναχώρηση των πλοίων. Μάλιστα, αυτές τις ώρες, όσοι οδηγοί περνούν έξω από το λιμάνι αναγκάζονται να μειώνουν ταχύτητα, ή ακόμα και να σταματούν, προκειμένου να μη χτυπήσουν τους μετανάστες που διασχίζουν τρέχοντας τη λεωφόρο Ακτή Δυμαίων, για να μπουν μέσα στη λιμενική ζώνη.

Περίβολος περιπολίας

Επίσης, μέτρα για την ασφάλεια του λιμανιού λαμβάνει και Οργανισμός Λιμένος Πατρών. Ηδη, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ενίσχυση της περίφραξης στον χώρο ασφαλείας ΙSPS. Ακόμη, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία περίβολου περιπολίας μήκους 1.420 μέτρων εσωτερικά και παράλληλα της εξωτερικής περίφραξης. Ο περίβολος περιπολίας θα έχει πλάτος πέντε μέτρων και ύψος τριών, ενώ θα οριοθετηθεί από τους υπόλοιπους χώρους του λιμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θυμίζει στρατόπεδο. Εκτιμάται, ότι με τη δημιουργία του περίβολου περιπολίας θα είναι δύσκολη η είσοδος των μεταναστών στη λιμενική ζώνη, αφού ταυτόχρονα θα επιτηρείται από λιμενικούς και θα ελέγχεται με κάμερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή