ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλουσιότερη Κινέζα «έβγαλε» 2,1 δισ. δολάρια σε 4 ημέρες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το 2005, όταν ο πατέρας της, Γιανγκ Γκουοκιάνγκ, της μεταβίβασε το μερίδιό του στην κατασκευαστική Country Garden Holdings, η Γιανγκ Χουιγιάν απέκτησε περιουσία 16 δισ. δολαρίων.

Απείχε, όμως, αρκετά από το να είναι η πλουσιότερη Κινέζα. Τα κατάφερε, όμως, την περασμένη Παρασκευή για δύο λόγους. Αφενός λόγω του αιφνίδιου άλματος που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας της και αφετέρου λόγω της ανοδικής πορείας του κατασκευαστικού κλάδου στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.

Το 2005, όταν η Χουιγιάν πήρε υπό τον έλεγχό της την οικογενειακή περιουσία, το περιοδικό Forbes είχε σπεύσει να τη χαρακτηρίσει «πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας». Κατείχε, βλέπετε, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Country Garden. Από το 2014, η εταιρεία της είναι η έκτη μεγαλύτερη κινεζική κατασκευαστική εταιρεία από πλευράς εσόδων. Η αξία της εταιρείας της Χουιγιάν αυξανόταν διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη που σημείωνε η κινεζική αγορά ακινήτων.

Την περασμένη Παρασκευή, όμως, η αξία της μετοχής της Country Garden εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα να αυξηθεί απότομα ο πλούτος της Χουιγιάν κατά 2,1 δισ. δολάρια και να φθάσει τα 25,6 δισ. δολάρια. Εκτοτε, η 36χρονη Χουιγιάν βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Κινέζων και εξακολουθεί συνεχώς να αυξάνει την περιουσία της.

Οι μετοχές της Country Garden συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και χθες σημείωσαν νέο άλμα 7,4% στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 17% κατά τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του 2018.

Ο πατέρας της Χουιγιάν ήταν αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Ιδρυσε την Country Garden το 1992, έχοντας πρώτα εργαστεί σκληρά ως αγρότης και ως εργάτης σε κατασκευαστικές εταιρείες. Σήμερα η εταιρεία του έχει εξελιχθεί σε όμιλο και ελέγχει όχι μόνον κατασκευαστικές αλλά και εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες.

Οι πωλήσεις της Country Garden από συμβόλαια που συνήψε το 2017 έφτασαν στα 550,8 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 85 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει περισσότερα από 200 ακίνητα πολυτελείας σε όλη την επικράτεια της Κίνας, αλλά και στη Μαλαισία και στην Αυστραλία.

Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει πουλήσει κατοικίες σε τουλάχιστον 1.500.000 άτομα, ενώ απασχολεί πάνω από 70.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

Ο πατέρας της Χουιγιάν, που το 2005 δικαιολόγησε τη μεταβίβαση στην κόρη του ως προσπάθεια «να την εκπαιδεύσει για διάδοχό του», παραμένει και σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Παρά την εντυπωσιακή αναρρίχησή της στην κλίμακα των πλουσίων Κινέζων, η Χουιγιάν δεν είναι η μοναδική που γνώρισε αυτήν την τύχη με την άνοδο της Country Garden. Πολλές κινεζικές κατασκευαστικές έχουν γνωρίσει ανάλογη επιτυχία.

H China Evergrande Group, για παράδειγμα, έχει αναλάβει και ολοκληρώσει περισσότερα από 500 κατασκευαστικά έργα σε 180 πόλεις της Κίνας. Από το 2016 βρίσκεται στην πρώτη θέση ως η μεγαλύτερη κινεζική κατασκευαστική με έσοδα 212 δισ. γουάν, που αντιστοιχούν σε περίπου 32 δισ. δολάρια. Εχει γνωρίσει ανάλογη άνοδο της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και τα υψηλόβαθμα στελέχη της είναι ζάπλουτα. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο ιδρυτής της, Χούι Κα Γιαν, ελέγχει σήμερα περιουσία ύψους 38,2 δισ. δολαρίων και είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα μετά τον Τζακ Μα της Alibaba και τον Πόνι Μα της Tencent.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ