Μοναδική ελπίδα της Β. Κορέας για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς οι πατινέρ

Μοναδική ελπίδα της Β. Κορέας για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς οι πατινέρ

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινάνε τον επόμενο μήνα, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο παγοδρόμιο Gangneung Ice Arena της κομητείας Πιόνγκτσανγκ στη Νότια Κορέα, ιδίως αν το ζευγάρι της Ριόμ Τάι Οκ και του Κιμ Γιου Σικ βρίσκεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Η Νότια Κορέα είναι η διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που αρχικά σήμαινε πως η Βόρεια Κορέα δεν θα είχε τη δυνατότητα να στείλει αντιπροσώπους, εξαιτίας των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες προσπάθειες εξομάλυνση των σχέσεων στην κορεατική χερσόνησο, οι πιθανότητες συμμετοχής των δύο αθλητών στους Χειμερινούς Αγώνες, έχουν αρχίσει να αυξάνονται. `

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη πως μετά από κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, η Βόρεια Κορέα θα στείλει αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς. «Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως θα στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.  Αθλητές που θα εκπροσωπούν την Ολυμπιακή Επιτροπή των Λαών, μια ομάδα από μαζορέτες, μια καλλιτεχνική ομάδα, μια ομάδα επισκεπτών, μια ομάδα επίδειξης Ταέ Κβον Ντο, αλλά και μια δημοσιογραφική ομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης, Τσαν Χάε Σανγκ από τη Σεούλ.

Οι πατινέρ από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Πιονγιάνγκ, είχαν προκριθεί στους Χειμερινούς Αγώνες τον Σεπτέμβριο, αλλά η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους δεν πρόλαβε να δηλώσει τη συμμετοχή τους πριν λήξει η προθεσμία τον Οκτώβριο.

Παρόλα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέκτεινε λίγο αργότερα την προθεσμία για τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους αγώνες της Πιόνγκτσανγκ. «Η αποστολή της επιτροπής είναι να διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των αθλητών που την κέρδισαν, πέρα από κάθε πολιτική ένταση και διχασμό», ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Πατινάζ με χαρά και πάθος

Το ζευγάρι αθλητών, το οποίο αγωνίζεται υπό τους ήχους του τραγουδιού των Beatles, «A Day in the Life», έδωσε μια εντυπωσιακή παράσταση ελεύθερου πατινάζ για να εξασφαλίσει ένα από τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς, στον διεθνή διαγωνισμό πατινάζ Nebelhorn Trophy, ο οποίος διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

Η Ριόμ, 18 ετών και ο Κιμ, 25 ετών πέρασαν το καλοκαίρι τους στο Μόντρεαλ, οπού και προετοιμάστηκαν για τους αγώνες υπό τις οδηγίες του διάσημου Καναδού προπονητή Μπρούνο Μαρκότ.

Ο τελευταίος δήλωσε στο CNN πως το ζευγάρι αγνωίζεται με «χαρά και πάθος» πάνω πάγο. «Μου δίνει χαρά να δουλεύω μαζί τους», πρόσθεσε.

«Ο στόχος τους είναι να βελτιώσουν το σκορ τους. Θέλουν να κάνουν ένα βήμα τη φορά. Ξέρετε πώς πάει, ο επόμενός τους στόχος είναι να βρεθούν στα πέντε κορυφαία ζευγάρια στο Παγκόσμιο. Το μόνο πράγμα που συζητάμε είναι πώς θα ανέβουν στην παγκόσμια κατάταξη».

Ο Μαρκότ είναι προπονητής των παγκόσμιων πρωταθλητών Μέγκαν Ντουχάμελ και Έρικ Ράντφορντ, οι οποίοι και είναι από τη χώρα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδερφή του, Τζούλι Μαρκότ, αναγνωρισμένη χορογράφος πατινάζ, ετοίμασε το νούμερο του ζευγαριού από τη Βόρεια Κορέα στο ελεύθερο πατινάζ, το οποίο και διεξάγεται υπό τους ήχους του «Je ne suis qu une chanson», της τραγουδίστριας από το Κεμπέκ του Καναδά, Ζίνετ Ρενό.

«Έπρεπε να αναλάβω όλους τους τις συναλλαγές γιατί δεν έχουν πιστωτική κάρτα. Έτσι, δεν μπορούν να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο», δήλωσε ο Μπρούνο. Επίσης, «κανένας από του δύο δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, οπότε δεν μπορούσα να βρω κάποιο μέρος κάπου στο Μόντρεαλ».

Σύμφωνα με τον Μαρκότ, το ζευγάρι ήρθε στο Μόντρεαλ με τον δικό του προπονητή από τη Βόρεια Κορέα και έναν αξιωματούχο από την ομοσπονδία πατινάζ της χώρας. «Συχνά ήταν όλοι μαζί, αλλά δεν ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση», δήλωσε τον Νοέμβριο στις ειδήσεις Global News, αναφερόμενος στη δυναμική της ομάδας από τη Βόρεια Κορέα κατά την παραμονή της στο Μόντρεαλ.

Η ιστοσελίδα της Διεθνής Ένωσης Πατινάζ αναφέρει πως στον Κιμ αρέσουν η μουσική, ο χορός και το διάβασμα, ενώ στη Ριόμ το ποδόσφαιρο, το διάβασμα και η μουσική.

Και για τους δύο, είναι η πρώτη τους συμμετοχή σε Χειμερινούς Αγώνες. Μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη τους επιτυχία ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης τον Αύγουστο του 2016, στους αγώνες Asian Figure Skating Trophy στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα χάλκινο μετάλλιο στα Asian Winter Games στο Σαππόρο της Ιαπωνίας, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού τερμάτισαν μόλις 15οι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ψυχολογική και πολιτική πίεση

Η πίεση που ασκείται στους αθλητές σε αυτό το επίπεδο είναι τεράστια. Αν αναλογιστεί κανείς πως ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, συγκεντρώνει ούτως ή άλλως περισσότερο ενδιαφέρον, υπάρχει κίνδυνος η πίεση αυτή να γίνει αφόρητη.

«Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου σε κορυφαίους διαγωνισμούς, έχεις πολύ άγχος, ιδίως αν η ατμόσφαιρα είναι ήδη ηλεκτρισμένη», λέει ο Στίβεν Ουνγκερλέντερ, ακαδημαϊκός και αθλητικός ψυχολόγος με 40ετή εμπειρία συνεργασίας με Ολυμπιονίκες.

«Αν δεν μπορέσεις να κάνεις το κάτι παραπάνω, αυτό ενδεχομένως να σου προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στον ψυχολογικό τομέα. Οι αθλητές νιώθουν ευάλωτοι αν δεν μπορούν να διακριθούν με τα χρώματα της χώρας τους».

Η Τζιν Μόιλ, καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Queensland και αθλητική ψυχολόγος, πηγαίνει τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα. «Οι αθλητές προπονούνται για τέσσερα χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και το πολιτικό παρασκήνιο, το οποίο εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση».

Η Τζιν δήλωσε πως εκτός από την προετοιμασία για το αγωνιστικό κομμάτι, ο Κιμ και η Ριόμ θα κάνουν ξεχωριστή εκπαίδευση και θα τους δοθεί επιπλέον υποστήριξη για να μπορέσουν να αγωνιστούν απερίσπαστοι.

«Τα μη αγωνιστικά θέματα μπορούν να αποπροσανατολίσουν εντελώς τους αθλητές. Μιλώντας ρεαλιστικά, η ολοκληρωμένη προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει τα πάντα. Από την παρουσία στην τελετή έναρξης και τα ΜΜΕ, μέχρι να αφουγκραστείς το πολιτικό κλίμα».

Παρόλα αυτά, ο Ουνγκερλέντερ πιστεύει πως οι αθλητές θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους την πολιτική κατάσταση. «Είναι μια πραγματικά μοναδική κατάσταση όπου δύο παγκόσμιοι ηγέτες ασκούν περίεργες πολιτικές, αλλά οι αγώνες θα θεωρηθούν ως μια ευκαιρία ώστε η πολιτική να φέρει τους λαούς πιο κοντά. Είναι μια καλή ευκαιρία για τους αθλητές να πουν, ΄Φτάνει πια με την πολιτική, θέλουμε μόνο να αγωνιστούμε’”.

Πρόκειται για μια άποψη που συμμερίζεται και ο Μαρκότ. «Κάθε φορά που μιλάμε, μου ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε την πολιτική με την άθληση. Θέλουν να τους βλέπω σαν αθλητές και όχι σαν πολιτικούς εκπροσώπους».

Νίκη προπαγάνδας

Η προθυμία και η επιμονή της Σεούλ να παραστούν εκπρόσωποι της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Αγώνες, ίσως δώσει πλεονέκτημα στην Πιονγιάνγκ, ακόμα και μια «νίκη προπαγάνδας», δήλωσε ο Μάικλ Γκριν, τέως υψηλόβαθμο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για υποθέσεις που αφορούν την Ασία και νυν ανώτερος σύμβουλος στη δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies (Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές).

«Αν γίνουν παραχωρήσεις στον Κιμ, όπως ο τερματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα και η συμμετοχή αθλητών της χώρας του στους Χειμερινούς Αγώνες, θα έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη υπέρ της προπαγάνδας που θα του επιτρέψει να ισχυριστεί ότι ο κόσμος τον αποδέχεται πλέον σαν πολιτικό ηγέτη με ισχυρή πυρηνική δύναμη. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επιθυμεί να  πετύχει την αναίμακτη διεξαγωγή των Ολυμπιακών στην Πιόνγκτσανγκ και θα του δώσει τη βοήθειά της για να πετύχει τον σκοπό της», δήλωσε στο CNN.

Πηγή: CNN Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή