Οι αυξήσεις στα καύσιμα το 2017 επιβάρυναν τους καταναλωτές

Οι αυξήσεις στα καύσιμα το 2017 επιβάρυναν τους καταναλωτές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά που πέρασε επιβάρυνε τους καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών τιμών στα καύσιμα, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. Εβαλαν το χέρι τους πιο βαθιά στην τσέπη κι αυτό ώς έναν βαθμό συνέβη εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν αλλά και της γενικότερης κατάστασης στην παγκόσμια αγορά. Στην ίδια θέση, πάντως, θα βρεθούν και στην αρχή της νέας χρονιάς, εφόσον προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το πετρέλαιο τύπου Brent είχε ανέλθει στα επίπεδα των 68,27 δολαρίων το βαρέλι. Κι αυτό σημαίνει ότι η τιμή του διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών (από τον Μάιο του 2015). Xθες το απόγευμα διαπραγματευόταν στα 67,78 δολάρια το βαρέλι.

Πολυπαραγοντικό μοντέλο

Αξίζει να εξετάσουμε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γερμανικός ειδικευμένος ιστότοπος Clever-tanken.de, ο οποίος μεταξύ άλλων καταγράφει και παρακολουθεί την πορεία των τιμών των καυσίμων στη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε, η τελευταία αύξηση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων αποτυπώθηκε με έντονο τρόπο στις χρεώσεις του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ). Τον προηγούμενο μήνα στα πρατήρια καυσίμων της Γερμανίας η τιμή του ντίζελ διαμορφώθηκε, κατά μέσον όρο, στ0 1,18 ευρώ το λίτρο. Κι όπως παρατηρεί ο Clever-tanken.de, το 1,18 ευρώ ανά λίτρο ήταν και η υψηλότερη μέση τιμή που σημειώθηκε σε διάστημα ενός μηνός για το 2017. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με στοιχεία και μετρήσεις του ίδιου ιστότοπου, το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά τα τελευταία χρόνια, που αυξήθηκαν οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες καυσίμων.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, o Ουίλ Γιουν, ειδικός αναλυτής πρώτων υλών της Hyundai Futures, υπογραμμίζει ότι είναι πολυπαραγοντικό το μοντέλο που μπορεί να εξηγήσει την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει το κλείσιμο του δικτύου αγωγών FPS στη Βόρεια Θάλασσα, λίγο πριν από το τέλος του 2017, διότι εντοπίστηκε διαρροή. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί προσωρινά η άντληση για λογαριασμό της Βρετανίας από τη Βόρεια Θάλασσα. Επιπλέον, ένας ακόμα παράγοντας είναι η βομβιστική επίθεση που προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αγωγό πετρελαίου της Λιβύης. Αντίκτυπο στις τιμές του «μαύρου» χρυσού έχουν και η αναθέρμανση και η ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τη συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για τον περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής. Ενα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ είναι και το Ιράν, όπου έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση. Κατά την εκτίμηση του Ουίλ Γιουν, και αυτό συντελεί στην ανοδική τάση του πετρελαίου.

Ο ειδικός αναλυτής εμπορευμάτων και πρώτων υλών της τράπεζας Commerzbank Οϊγκεν Βάινμπεργκ σημειώνει ότι κύκλοι της αγοράς διατυπώνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Ιράν. Περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης πιθανώς να ανακόψει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι – 3,8 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Ο Στέφεν Μποκ, διευθυντής του ιστότοπου Clever-tanken.de, δεν ελπίζει ότι θα υποχωρήσουν εντός του 2018 οι τιμές, όπως αναφέρει η DW. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα οι εμπειρογνώμονες σε θέματα πετρελαίου προβλέπουν ότι η άνοδος θα τερματιστεί. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οσο πιο πολύ ακριβαίνει το πετρέλαιο τόσο πιο συμφέρουσα γίνεται γι’ αυτές η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία είναι πιο δαπανηρή ως διαδικασία και πιο επιζήμια με περιβαλλοντικά κριτήρια. «Πιθανολογούμε ότι σύντομα το ράλι τιμών του πετρελαίου θα σταματήσει, επειδή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ», καταλήγει ο Ουίλ Γιουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή