Μάθιου Μπογδάνος, από πεζοναύτης, «κυνηγός» αρχαιοκαπήλων

Μάθιου Μπογδάνος, από πεζοναύτης, «κυνηγός» αρχαιοκαπήλων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως άνθρωπο με μεγάλη ευαισθησία, αποτελεσματικό συνεργάτη που τηρεί τη δεοντολογία και με βαθιές γνώσεις στο αντικείμενο της αρχαιολογίας περιγράφουν τον Μάθιου Μπογδάνο όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Πρώην πεζοναύτης με μεταπτυχιακό στις κλασικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο κ. Μπογδάνος είναι βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης από το 1988, ενώ ήταν υπεύθυνος μιας μεγάλης έρευνας για τον εντοπισμό των αρχαίων κειμηλίων που είχαν κάνει φτερά από το Εθνικό Ιρακινό Μουσείο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο τότε συνταγματάρχης έγινε γνωστός για τις στρατιωτικού τύπου «εφόδους» του στη μεταπολεμική Βαγδάτη για τον εντοπισμό των αρχαίων και τις γνώσεις του για την αναγνώριση των κλεμμένων αντικειμένων.

Ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ηγείται τώρα του νέου τμήματος ερευνών για αρχαία με ύποπτο παρελθόν που διακινούνται μέσω γκρίζων οδών και έχει θέσει στόχο τον επαναπατρισμό τους στις χώρες από τις οποίες αρχικά εκλάπησαν. Με τις συστηματικές έρευνες που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, έχουν επιστρέψει τρία αρχαία αγάλματα στον Λίβανο, ένα μαρμάρινο μωσαϊκό που κοσμούσε το πλοίο του αυτοκράτορα Καλιγούλα γύρισε στην Ιταλία και το αγαλματίδιο ενός Βούδα του 2ου αιώνα στο Πακιστάν. Οι έρευνες έχουν προκαλέσει γκρίνιες στους συλλέκτες έργων τέχνης, καθώς η Εισαγγελία χρησιμοποιεί έναν νόμο που της δίνει το δικαίωμα γρήγορου επαναπατρισμού των κατασχεθέντων έργων, αν και ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους κατόχους τους.

Παιδί μεταναστών από τη Λήμνο ο Μάθιου Μπογδάνος μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και από μικρός δούλευε στο εστιατόριο των γονιών του μαζί με τον δίδυμο αδελφό του. Με την προτροπή των γονιών του εξοικειώθηκε νωρίς με τον κόσμο του Ομήρου και στα 13 του διάβασε τις ιστορίες της Οδύσσειας και της Ιλιάδας. Μεγαλώνοντας, όμως, εκείνος δεν ήθελε τα πανεπιστήμια. Προτιμούσε την πυγμαχία.

Τα τρία αδέρφια του ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους και μπήκαν στην εστίαση, ενώ εκείνος έκανε αίτηση στο σώμα των πεζοναυτών. Ο εκπαιδευτής του τον έπεισε να κάνει αίτηση για σπουδές στο Κολούμπια και εκεί σπούδασε νομικά, ιστορία και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ασκησε για λίγο τη δικηγορία, ενώ γρήγορα ανέλαβε καθήκοντα βοηθού εισαγγελέα και πέρασαν από τα χέρια του μεγάλες υποθέσεις. Το 2003 ως έφεδρος συνταγματάρχης υπηρετούσε στο νότιο Ιράκ όταν έμαθε για τη λεηλασία των θησαυρών από το μουσείο της Βαγδάτης. «Οντας Ελληνοαμερικανός και με βαθιά γνώση της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης, γνώριζα τη σημασία της ιστορικής κληρονομιάς για την ταυτότητα ενός λαού, οπότε ήξερα ότι το πλιάτσικο στο μουσείο του Ιράκ ήταν μια καταστροφή ομηρικών διαστάσεων», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» (8/7/2014). Για τα επόμενα πέντε χρόνια ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα εντοπισμού αρχαίων κειμηλίων που έκαναν φτερά κάτω από περίεργες συνθήκες. Από τότε κυνηγάει αρχαιοκάπηλους και κλεμμένες αρχαιότητες σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή