Το Κονκλάβιο (09/01/18)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοναξιά του σκηνοθέτη

Ολος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Και όλοι οι ηθοποιοί, όπως είχε πει ο Σαίξπηρ, έχουν τις εισόδους και τις εξόδους τους, όπως και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους. Σε έναν απ’ αυτούς εμφανίστηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό. Εκεί, η αλήθεια είναι ότι ο πρωταγωνιστής καθυστέρησε λίγο να κάνει την είσοδο. Αυτό επειδή η ΕΡΤ, όπως πληροφορούμαι, άργησε να διακόψει το πρόγραμμά της, με αποτέλεσμα η υπουργική ομήγυρη να περιμένει μέχρι να δώσει το σήμα ο σκηνοθέτης. Κάποια στιγμή, το σήμα δόθηκε και ακούστηκε ένα «τώρα κόψε!». Τότε, μου λένε ότι πετάχτηκε ο Ανδρ. Ξανθός και, σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού, εκστόμισε κάτι του τύπου «όχι κόψε, τώρα είναι η ώρα του δώσε»… Στο πνεύμα αυτό, οι συμμετέχοντες που ενημερώθηκαν από τους αρμοδίους για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα υπουργούς τα βρήκαν όλα καλά. Οπως το έθετε πηγή μου, «έμεινε η αίσθηση ότι πολλές διατάξεις έχουν θετικές διαστάσεις». Εξάλλου, σημασία δεν έχει η πραγματικότητα, αλλά πώς την ερμηνεύεις. Και για να κλείσω όπως άνοιξα, θεατρικά, όπως θα έλεγε και ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Το θεατρικό έργο ήταν επιτυχία. Το κοινό του ήταν αποτυχία».

«Δεν είναι βαφτίσια…»

Κατά τα λοιπά, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε ενημέρωση για το Σκοπιανό. Δεν ήταν ακριβώς όσα είπε δημοσίως μετά το μίνι υπουργικό της περασμένης Πέμπτης, καθώς πληροφορούμαι ότι ο υπουργός Εξωτερικών μπήκε πιο αναλυτικά στο θέμα και στο πλαίσιο που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις. Για ονόματα δεν έμαθα – ούτως ή άλλως, οι επιλογές είναι λίγο ώς πολύ γνωστές και, πάντως, δεν περιλαμβάνουν την περίφημη «Δακία» του Δημήτρη Μάρδα. Δεν ξέρω αν αυτόν είχε κατά νουν ο Κοτζιάς όταν απέτρεψε τους συναδέλφους του στο υπουργικό από το να του στέλνουν λίστες με ονόματα. Oπως το έθεσε: «Δεν είναι βαφτίσια».

Και φλουρί και δώρο

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο Πάνος Καμμένος κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας την οποία έκοψε ο πρωθυπουργός μετά το υπουργικό. Μαζί με το φλουρί, κέρδισε και το δώρο, που είναι η ψηφιοποίηση του υπουργείου του από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την Ολγα Γεροβασίλη. Με τόση εμπιστοσύνη… περιέλουσε ο ΥΠΕΘΑ τον ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό, να μην κερδίσει και κάτι;

Μπαλαντέρ

Ανακοινώθηκε η 29μελής συντονιστική γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Από τους 29, μένω στον Μανώλη Οθωνα, ο οποίος ανακοινώθηκε στο τέλος περίπου ως guest star. Βέβαια, ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά μόνον γκεστ δεν θα είναι. Πληροφορούμαι ότι θα έχει ρόλο μπαλαντέρ, καθώς θα μπορεί να παρίσταται και να συμμετέχει σε όλες τις επιμέρους επιτροπές ως εκπρόσωπος της Γεννηματά. Κατά τα λοιπά, οι χρόνοι για το συνέδριο είναι οριακοί. Συνομιλητής μου έλεγε ότι η 4η Μαρτίου είναι οριακά η τελευταία ημερομηνία στην οποία μπορεί να γίνει εκλογή συνέδρων, ενώ ιδανικά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να είναι έτοιμα κάποια προσυνεδριακά κείμενα, προκειμένου να γίνει και ενός είδους ηλεκτρονική διαβούλευση (α λα Ν.Δ.). Δεν μου μένει παρά να ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα.

Αλεπούδες

Ενας στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ομάδα του 2013 –την ομάδα κρούσης του προέδρου της Ν.Δ. επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης– επανέρχεται στα της Ν.Δ. και μάλιστα σε κομβική θέση. Αναφέρομαι στον Διονύση (Σάκη) Μελιτσιώτη, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου του Μητσοτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Aνθρωπος της εμπιστοσύνης του Κυριάκου, ο Μελιτσιώτης θα κάνει ολική επαναφορά οσονούπω για να αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της Kοινοβουλευτικής Oμάδας. Η έμφαση στον ρόλο του, όπως μαθαίνω, θα δοθεί στην επικοινωνία των βουλευτών με το κόμμα, τομέα όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει διαπιστώσει –και από τις γκρίνιες των βουλευτών– ότι υπάρχουν συχνές αρρυθμίες. Πηγή μου περιέγραψε τον Μελιτσιώτη ως σοβαρό και έμπειρο άνθρωπο, εξπέρ στην πολιτική διαχείριση και στο «μασάζ» προσώπων και όχι μόνο. Ετερη πηγή μου τον χαρακτήρισε «αλεπού». Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα, απλώς κάπου εδώ είναι σκόπιμο, πιστεύω, να προσθέσω ότι κατάγεται από τη Μεσσηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή