Το καλύτερο πλατό της χρονιάς

Το καλύτερο πλατό της χρονιάς

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φετινές γεύσεις που μας έμειναν αξέχαστες, όλες μαζί σε ένα πλατό όλο Ελλάδα. Στα ποτήρια σερβίρουμε παλαιωμένες Νεμέες, χαρμάνια από ελληνικά Cabernet και Merlot, πικάντικα Syrah ή ξηρές Μαυροδάφνες.

Νιαρή από το νεαρή

Από τα πρωτοεμφανιζόμενα τυριά των Θανάση Κουσαθανά και Γιώργου Συριανού του Mykonos Farmers, ξεχώρισα την απίθανη πρόβεια νιαρή, μια πρώιμη, λιγότερο αιχμηρή κοπανιστή, ευκολοφάγωτη, βουτυράτο διαμάντι!

Eshop Mykonosfarmers.com, Μανδραγόρας


Καπνιστή νοστιμιά

Με βάση το έκτακτο ναουσαίικο καπνιστό τυρί τους, φτιάχνουν στο τυροκομείο Τρεμπελή έναν ενισχυμένο… δυναμίτη, με πραγματική ελληνική τρούφα. Αρμονία αρωμάτων, κόντρα οξύτητας και βουτυράτης υφής, μεστή γεύση, μακρά επίγευση.

Αραπιάν, Καραμανλίδικα του Φάνη, Faidon’s Athens


Αυτή είναι γραβιέρα

Καλοψημένη, ξανθιά χρονιάρα γραβιέρα, με το βούτυρό της. Έχει λίγο απ’ όλα: γλύκα, αρμύρα, οξύτητα, βουτυράδα. Περίτεχνη τυροκόμηση από ένα άγνωστο τυροκομείο της Ιθάκης, με ντόπιο γάλα από κάτσινο, ένα κεραμιδί πρόβατο αρχαίας ράτσας, που συλλέγει η οικογένεια Καραβία.

Αραπιάν, Καραμανλίδικα του Φάνη


Λαδοτύρι έμπειρο

Μυτιληναίικο λαδοτύρι από έναν μικρό παραγωγό από το Παλαιοχώρι Λέσβου, που ωριμάζει στο παντοπωλείο Περί Λέσβου, με δική τους πρωτοβουλία, μέσα σε βαρέλια ξέχειλα από λεσβιακό ελαιόλαδο. Περιορισμένης παραγωγής, γινωμένο και αψύ.

Περί Λέσβου


Εντυπωσιακό μυζηθράκι Μανταμάδου

Τυρί με σπάνια γεύση το μοσχομυρωδάτο ξερό μυζηθράκι του Μυστακέλλη, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο τυρόγαλα από ζώα της βόρειας και κεντρικής Λέσβου. Γλυκιά νοστιμιά που εξελίσσεται έως την επίγευση.

Περί Λέσβου, Πρέκας Σύρος, E-Bloko


Παστράμι μέχρι μέσα

Στη γνωστή αλλαντοποιία Sary της Δράμας παράγεται ένα αλλιώτικο παστράμι από γαλοπούλα, με το πιπεράτο μείγμα όχι μόνο να αγκαλιάζει αλλά και να εισχωρεί στη σάρκα του αλλαντικού. Ταμάμ για τους λάτρεις των πικάντικων.

Αραπιάν, Τσέλιγκας


Σπεσιαλιτέ κερκυραϊκές

Μοσχαρίσιο προσούτο φτιάχνει η Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, και πετυχαίνει διάνα! Βασιλιάς στο πλατό μας, αυτό το βουτυράτο προσούτο με τη μεστή, συμπαγή, άλιπη γεύση όλο φινέτσα.

Αραπιάν, Καραμανλίδικα του Φάνη


Αγριογούρουνο ή ελάφι;

Στο εργαστήρι του γνωστού παστουρματζή Μιράν παράγονται δύο πολύ ιδιαίτερα σαλάμια αέρος, από αγριογούρουνο και ελάφι. Το πρώτο έχει γεμάτη γεύση, με ένταση και πληθωρικότητα, το δεύτερο, με λαμπερό ερυθρό χρώμα, έχει γεύση διακριτική, στρογγυλή, και ζουμερή, όλο μικρούς κόκκους λίπους.

Μιράν, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Τυροκομικά Λυκούδης


Ψαρονέφρι αριστοκρατικό

Με χοιρινό κρέας από δικής τους εκτροφής ζώα, στη Λιβαδειά, στη φάρμα Χαρτάκη φτιάχνουν ένα αριστοκρατικό αλλαντικό από ψαρονέφρι, στην εντέλεια καπνισμένο και μυρωμένο με βότανα.

Παραδοσιακό Μπακάλικο, ΑΒ Βασιλόπουλος (Λιβαδειά)


Ανθότυρο απ’ τα λίγα

Στο τυροκομείο «Κωστάκη» στα Χανιά παρασκευάζεται αυτό το υπέροχο, ξηρό ανθότυρο με την προσθήκη κόκκων μαυροπίπερου. Έχει πληθωρική γεύση και διακριτική οξύτητα.

Μελιγαία, Παντοπώλιον 


Μέλι από παλιούρι

Από τον μελισσοκόμο Δημήτρη Γεωργακούδη προμηθεύεται ο Φάνης Θεοδωρόπουλος για τα καταστήματά του αυτό το σπάνιο κεχριμπαρένιο μέλι από παλιούρι (είδος θάμνου) Ορεστιάδας. Φρουτώδες, πικάντικο, με καραμελένια γεύση.

Αραπιάν, Καραμανλίδικα του Φάνη


Τσάτνεϊ παντζάρι και κάρι

Παντζάρι, κουρκουμάς και κάρι, σε μια αριστοτεχνικά ισορροπημένη γεύση, με εξωτική χροιά και γλύκα, από τις κυρίες Chef Stories που ειδικεύονται στα τσάτνεϊ!

Θανόπουλος, Gusto di Grecia, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, 5η Γεύση Θεσσαλονίκη, Μπακάλ Θεσσαλονίκη


Εκλεκτό σαλάμι με τρούφα

Ένα καρδιτσιώτικο σαλάμι αέρος με την προσθήκη της εκλεκτής τρούφας γίνεται ένα θεσπέσιο αλλαντικό, από τον «Τσιανάβα», ιδανικό για τα πλατό των εορτών.

Μελιγαία, Αραπιάν 


Μπουκίτσες χαρουπιού

Παξιμαδάκια χαρουπιού από την πολύπειρη οικογένεια Αυγενάκη στο Τυμπάκι του Ηρακλείου, με την επωνυμία Ερωφίλη. Τραγανά, τριφτά, μια ιδέα γλυκά, με βαθιά μυρωδιά καφέ και κακάο.

Οπώριο, ΑΒ Βασιλόπουλος, Χαλκιαδάκης (Αθήνα και Κρήτη), Μαντρί και Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης 


Μεζές ταπενάντ

Οι ταπενάντ της GET παράγονται από πράσινες ελιές Αμφίσσης και από το καλό ελαιόλαδο της εταιρείας. Η καλύτερή τους πάστα περιέχει ψητή μελιτζάνα και πιπεριά, όλο σπιρτάδα και μελωμένη νοστιμιά.

Yolenis, Nora’s Deli, Akros.gr, Κάβα Oak, Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή