Περιορισμένη άνοδος την Τρίτη στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος την Τρίτη στο Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετική τροχιά διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο και συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις έξι πρώτες του 2018, με συνολικά κέρδη 4,84%. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,5% και διαμορφώθηκε στις 841,28 μονάδες. Ωστόσο, ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών που έφθασε τα 50,7 εκατ. ευρώ αποτυπώνει την υποχώρηση της έντασης των εντολών αγοράς κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια, αφού λογικά στις επόμενες συνεδριάσεις οι επενδυτές θα προχωρήσουν στην κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών που δημιούργησε το ανοδικό ρεύμα της αγοράς στις συνεδριάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Οι βασικοί καταλύτες που θα επηρεάσουν τις κινήσεις των επενδυτών το επόμενο διάστημα θα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Euroworking Group όπου η ελληνική πλευρά αναμένει μία θετική σύσταση επί της αξιολόγησης και για την εκταμίευση της δόσης άνω των 5,5 δισ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που χρειάζεται για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Στα στατιστικά στοιχεία της συνεδρίασης ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,27%, στις 2.162,42 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 926,63 μονάδες. Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά τίτλων συνεχίστηκε η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε νέα χαμηλά της τελευταίας 12ετίας αφού διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα με την προοπτική της πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας τη μεθεπόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 από τον οίκο Standard & Poor’s. Ειδικότερα η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στα 100,95 λεπτά του ευρώ, από 100,40 λεπτά που ήταν η προχθεσινή τιμή. Η χθεσινή απόδοση υποχώρησε στο 3,63%, που είναι επίπεδα της 17ης Ιανουαρίου 2006 έναντι της προηγούμενης απόδοσης που είχε διαμορφωθεί στο 3,70%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να φθάσει η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στα επίπεδα του 2005 πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα του 3,5%. Η διαπραγμάτευση του spread (διαφορά απόδοσης ελληνικής δεκαετίας με το αντίστοιχο δεκαετές γερμανικό ομόλογο) σήμερα έγινε στις 320 μονάδες βάσης, από 328 μονάδες βάσης της προηγούμενης συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή