Συναίνεση στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη σαρία

Συναίνεση στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη σαρία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρύτατη πλειοψηφία –μόνο η Χρυσή Αυγή καταψήφισε– εγκρίθηκε χθες από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Περί μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών». Πρόκειται, ως γνωστόν, για νομοθέτημα το οποίο προβλέπει ουσιαστικά περιορισμό στην εφαρμογή της σαρίας, αφού η προσφυγή στον μουφτή για οικογενειακές υποθέσεις (γάμους, διαζύγια, διαθήκες κ.ά.) θα είναι πλέον προαιρετική. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι εάν οποιοδήποτε από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσης στον μουφτή, δύναται να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Καταγράφοντας επιμέρους παρατηρήσεις ή και ενστάσεις στην κατεύθυνση περισσότερων τολμηρών βημάτων (ορισμένοι μίλησαν για την ανάγκη άμεσης και πλήρους κατάργησης της σαρίας), τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν εξαρχής ότι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Πιστεύουμε ότι βελτιώνει περισσότερο την ισονομία και την ισότητα μεταξύ των φύλων και επιλύει τις λίγες αλλά υπαρκτές εντάσεις ανάμεσα στα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ι. Ανδριανός. «Πρέπει με μεγάλα και θαρραλέα βήματα να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που ρυθμίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις», σχολίαζε αργότερα ο κ. Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι).

Παρέμβαση Βενιζέλου

Θετικά για το νομοσχέδιο μίλησε σε παρέμβασή του και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητούσε όπως «οι αποφάσεις που εκδίδονται από τον μουφτή να μην μπορούν να εκτελεστούν ούτε να αποτελούν δεδικασμένο, αν δεν κηρυχθούν εκτελεστές από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου η έδρα του μουφτή». Μάλιστα, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμφωνεί 100% με τον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Κ. Γαβρόγλου επίσης μίλησε θετικά για το περιεχόμενο της τροπολογίας, πλην όμως δήλωσε ότι δεν μπορεί να την κάνει δεκτή για να μην αιφνιδιαστεί η μειονότητα. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώθηκε έπειτα από μακρά διαβούλευση με φορείς της περιοχής, και πως η συμφωνία μαζί τους περιελάμβανε και τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν (μέσω προσθηκών ή τροπολογιών) αλλαγές που θα τους αιφνιδιάσουν.

Θα αρχίσει κύκλος νέων συζητήσεων και σε δύο μήνες θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και εκείνου που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή