Καμία δίκη την ημέρα ψήφισης του ν/σ

Καμία δίκη την ημέρα ψήφισης του ν/σ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις περί διαμεσολάβησης και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οπως καταγγέλλουν, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα επιβαρύνουν τους πολίτες με έξοδα και δεν συναντώνται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και εξαγγέλλουν διακοπή των δικαστικών συνεδριάσεων την ημέρα που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το σχέδιο νόμου «πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη». Αυτό «συντελείται με τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που έχει υψηλό κόστος και καθιστά απαγορευτική τη μετέπειτα προσφυγή στα δικαστήρια, ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη πλειοψηφία του λαού».

Η ένωση, όπως αναφέρει, «έχει επεξεργαστεί και καταθέσει στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στα πολιτικά κόμματα μία ολοκληρωμένη πρόταση δικαστικής μεσολάβησης, η οποία μπορεί να διεξάγεται από αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστή και δεν έχει κανένα κόστος για τον πολίτη». Η σιωπηρή απόρριψη της πρότασής τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η προτίμηση της ιδιωτικής διαμεσολάβησης «δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επιλογής». Σε κανένα κράτος της Ε.Ε., πλην της Ιταλίας, «δεν υφίσταται σύστημα διαμεσολάβησης, τα υφιστάμενα συστήματα λειτουργούν στη βάση της προαιρετικότητας, στη δε Δανία προβλέπεται μόνο η δικαστική μεσολάβηση», αναφέρουν και ζητούν σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προς έκδοση σχετικής γνωμοδοτικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή