Σήμερα ο πλειστηριασμός του «Αίολος Κεντέρης Ι»

Σήμερα ο πλειστηριασμός του «Αίολος Κεντέρης Ι»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του ταχύπλοου ακτοπλοϊκού σκάφους «Αίολος Κεντέρης Ι», που ανήκε στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και έχει κατασχεθεί από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι απαιτήσεων της τάξης των 75 εκατ.

Αν και το πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 2000, έχει παραμείνει σε ακινησία επί μακρόν και χρήζει επισκευών, αναμένεται να προσελκύσει ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, δεδομένης της συναφούς αυξημένης επενδυτικής δραστηριότητας του τελευταίου διαστήματος από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 6,5 εκατ. και κύκλοι της αγοράς πιθανολογούν προσφορές τόσο από την πλευρά της Sea Jets όσο και από της Hellenic Seaways, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την Attica Group.

Το «Αίολος Κεντέρης Ι» είναι παροπλισμένο επί επτά συναπτά έτη και οι τέσσερις μηχανές του δεν έχουν λειτουργήσει σε αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως απαιτείται ποσόν 750.000 ευρώ για τη συντήρηση καθεμιάς από αυτές, δηλαδή 3 εκατ. συνολικά μόνο για τις μηχανές. Επιπλέον, δαπάνες απαιτούνται και για την ανακαίνιση των χώρων επιβατών, αλλά και για τον δεξαμενισμό του για εργασίες συντήρησης και βαφής του κύτους.

Οι επενδύσεις σε ταχύπλοα οι οποίες υλοποιούνται ή σχεδιάζονται από μικρότερες και μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές αποδίδονται τόσο στον έντονο μεταξύ τους ανταγωνισμό όσο και σε αυτόν με τις αερομεταφορές. Οι αεροπορικές εταιρείες τα τελευταία έτη αποσπούν σημαντικά μερίδια από τις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών. Η αύξηση του αριθμού των εσωτερικών δρομολογίων που πραγματοποιούν αεροπορικές χαμηλού κόστους και τα ελκυστικά τιμολογημένα εισιτήρια των μεγάλων αεροπορικών έχουν ήδη τοποθετήσει τα δύο μεταφορικά σε αντιπαράταξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως έχουν επισημάνει στελέχη των αερομεταφορών, το 2016 στην Κρήτη τα αεροπλάνα ξεπέρασαν τα βαπόρια σε αριθμό μεταφερόμενων επιβατών. Εξάλλου, όπου δεν υπάρχουν ταχύπλοα που να πηγαίνουν από Αττική στους μακρινούς κυρίως προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα ή η Κρήτη, πολλοί ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να στέλνουν τα οχήματά τους με τα συμβατικά πλοία ασυνόδευτα και να ταξιδεύουν οι ίδιοι με το αεροπλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή