«Ναι» στο ευρώ από τον Μπερλουσκόνι

«Ναι» στο ευρώ από τον Μπερλουσκόνι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο βετεράνος επικεφαλής της ιταλικής συντηρητικής παράταξης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαβεβαίωσε χθες τις αγορές ότι ενδεχόμενη εκλογική νίκη του κόμματός του τον Μάρτιο δεν θα κλονίσει τη θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Εναντίον της εξόδου της Ιταλίας τοποθετήθηκε χθες και ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.

«Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που γεννήθηκε στραβά, έχει λάθος ισοτιμία και έχει κάνει τους Ιταλούς φτωχότερους», έγραψε ο 81 ετών Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Twitter. «Αλλά σήμερα δεν γίνεται χωρίς αυτό». Νωρίτερα ο Μπερλουσκόνι είχε διατυπώσει την ίδια θέση σε συνέντευξη στον σταθμό Capital FM.

Τα πρωτεία της Forza Italia, κόμματος του Μπερλουσκόνι, στους κόλπους της ιταλικής δεξιάς αμφισβητούνται από την πιο ευρωσκεπτικιστική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Χθες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι ο ευρωσκεπτικισμός των πιθανών κυβερνητικών εταίρων του είναι ηπιότερος από όσο δείχνει.

«Ο Σαλβίνι έχει εδώ και καιρό αλλάξει γνώμη και δεν θέλει πια έξοδο από την Ευρωζώνη. Καταλαβαίνει ότι θα ήταν τεχνικά αδύνατο και μη βιώσιμο για την ιταλική οικονομία να φύγει η χώρα από το ευρώ», συμπλήρωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η δήλωση αυτή εξόργισε τη Λέγκα, η οποία στοχεύει σε εκλογικό ακροατήριο που θεωρεί σημαντική τη νομισματική κυριαρχία. O εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα Κλάουντιο Μπόργκι έδωσε μια τελείως διαφορετική άποψη των θέσεων του κόμματος. «Ενα δευτερόλεπτο αφότου η Λέγκα ανεβεί στην κυβέρνηση, θα ξεκινήσει κάθε δυνατή προετοιμασία για να φθάσουμε στη νομισματική κυριαρχία. Είναι θέμα εθνικής ασφαλείας», υποστήριξε ο Μπόργκι. Ο ίδιος ο Σαλβίνι την περασμένη εβδομάδα είχε υποσχεθεί να διορθώσει το «σφάλμα» του κοινού νομίσματος.

Ακατάλληλη στιγμή

Πάντως, η έξοδος από το ευρώ δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πολιτικών προτεραιοτήτων τον οποίο κατήρτισαν τα κεντροδεξιά κόμματα την Κυριακή. Το ζήτημα της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει από τη δημόσια συζήτηση, ενώ ακόμη και το Κίνημα 5 Αστέρων έχει ρίξει νερό στο κρασί του.

«Πιστεύω ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή για την Ιταλία να φύγει από το ευρώ. Το δημοψήφισμα είναι η ύστατη καταφυγή την οποία ελπίζω να αποφύγω», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση. Ο Ντι Μάιο υποστήριξε ότι με μία κυβέρνηση 5 αστέρων η Ιταλία θα προσπαθήσει να αλλάξει κάποιους από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως εκ τούτου «ένα δημοψήφισμα δεν θα είναι απαραίτητο».
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή