Στο 8,7% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Στο 8,7% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009 κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη εκτίμηση για την ανάκαμψη έπειτα από μια περίοδο οξύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Νοέμβριο του 2017 έναντι 8,8% τον περασμένο Οκτώβριο και 9,8% τον Νοέμβριο του 2016. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη άρχισε να μειώνεται σταδιακά, καθώς το 2013, την περίοδο, δηλαδή, που η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να πλήττει το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, το ποσοστό είχε αναρριχηθεί στο 12,1%.

Οπως επισημαίνει η Eurostat, περίπου 18,116 εκατ. άνδρες και γυναίκες στην Ε.Ε ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2017, εκ των οποίων 14,263 εκατ. ανήκουν στην Ευρωζώνη. Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης κατέγραψε η Γερμανία, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται τον περασμένο Νοέμβριο στο 3,6% έναντι 3,7% τον Οκτώβριο του 2017. Πτωτικά, επίσης, κινήθηκαν τα ποσοστά ανεργίας στην Τσεχία (2,5%) και στη Μάλτα (3,6%). Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, όπου το πρόβλημα της ανεργίας έχει τεθεί στο επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, το ποσοστό μειώθηκε στο 9,2% από 9,3% τον περασμένο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η ανεργία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ανήλθε στο 7,3%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο του 2017. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρά τη μείωση που καταγράφει από τον Νοέμβριο του 2016. Την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία, της οποίας το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο παρέμεινε αμετάβλητο στο 16,7%.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, στην Ελλάδα το ποσοστό μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και διαμορφώθηκε στο 20,5% έναντι 23,2% τον Νοέμβριο του 2016. Αντιστοίχως, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε στο 39,5% τον Σεπτέμβριο του 2017 έναντι 45,6% τον Νοέμβριο του 2016. Στην Ισπανία, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2017, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών διαμορφώθηκε στο 37,9%, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι έφθασε το 42,7%. Συνολικά, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 18,2% τον περασμένο Νοέμβριο έναντι 20,5% το ίδιο διάστημα το 2016.

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας αναμένεται να αυξήσει τους μισθούς και να επηρεάσει την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός που συμβαδίζει με τις προσδοκίες της ΕΚΤ. Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομολόγου της ING στο Bloomberg, Πίτερ Βάντεν, η μείωση της ανεργίας θα αυξήσει την κατανάλωση και θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Ο ίδιος όμως προσθέτει ότι «το βασικό ερώτημα για την ΕΚΤ είναι πότε τα επίπεδα ανεργίας θα αρχίσουν να επηρεάζουν του μισθούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή