Κόκκινες γραμμές από Μητσοτάκη για την ονομασία

Κόκκινες γραμμές από Μητσοτάκη για την ονομασία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό του «απεταξάμην» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη Ν.Δ. και να μετατρέψει ένα εθνικό θέμα σε εσωκομματικό της ζήτημα είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας τη δική του κόκκινη γραμμή για το Σκοπιανό που βασίζεται σε τρεις προϋποθέσεις: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις έναντι όλων (erga omnes) και αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων. Από το βήμα της σύσκεψης των γαλάζιων τομεαρχών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέβασε τον πήχυ για την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «ουδόλως δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται η συναίνεση της Ν.Δ. σε μια λύση μόνο για το όνομα αν δεν εκπληρωθούν και οι άλλες προϋποθέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει σε διάλογο επί της ονομασίας, ενώ επί της ουσίας έθεσε την προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου «στο σύνολό του» ως ελάχιστο κοινό παρονομαστή, τον οποίο πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης, αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των βορείων γειτόνων μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι η σημερινή και αυριανή του περιοδεία στην Πιερία και στην Πέλλα «δεν έχει μόνο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα». Επέμεινε δε στη θέση του ότι από τη στιγμή που θα προκύψει «συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Ν.Δ. και η θέση θα υιοθετηθεί απ’ όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα» και επανέλαβε την κριτική προς την κυβέρνηση για τη μη ενημέρωση της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, προκύπτει από τη διχοστασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σε επισήμανση που έγινε εντός της σύσκεψης ότι ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο ακούστηκε ότι η Πειραιώς έχει επιβάλει απαγορευτικό σε συμμετοχή βουλευτών σε συλλαλητήρια για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχός μας είτε να εκφράσει την άποψή του είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο». Εκφράστηκε δε η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα έχει να αντιμετωπίσει παρόμοιες «προβοκάτσιες» από δω και στο εξής. Αυτό, πάντως, έλεγαν πηγές της Πειραιώς, δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή στα συλλαλητήρια, καθώς η θέση της Ν.Δ. είναι σαφής. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι «εξωτερική πολιτική δεν γίνεται στο πόδι και στα τηλεπαράθυρα» και ότι για το θέμα θα πρέπει να τοποθετούνται τα αρμόδια στελέχη.

Σαφές κατέστη ακόμα από τη χθεσινή σχεδόν τρίωρη συνεδρίαση ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στην ανάδειξη των διαφορετικών γραμμών εντός της κυβέρνησης. Ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ν.Δ. έκανε σωστά που ανέδειξε τη διγλωσσία της κυβέρνησης, διαφορετικά ο Π. Καμμένος θα συνέχιζε να «σπεκουλάρει» εις βάρος της Ν.Δ. Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι η απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και τόνισε ότι οι κ. Καμμένος και Κοτζιάς δεν έχουν κοινό διαπραγματευτικό στόχο, γι’ αυτό και δεν ενημερώνουν την αντιπολίτευση. «Είναι λυπηρό σε αυτή τη φάση που διαπραγματεύεται για το Σκοπιανό αυτή η κυβέρνηση – οι μισοί απ’ αυτούς δεν θα ενδιαφέρονταν ακόμη κι αν το όνομα της ΠΓΔΜ ήταν σκέτο Μακεδονία», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος όπως και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εμφανίστηκαν με πιο σκληρή γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή