Δίμηνη παράταση εφαρμογής της MiFΙD II ζητούν οι χρηματιστές

Δίμηνη παράταση εφαρμογής της MiFΙD II ζητούν οι χρηματιστές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίμηνη παράταση, από την ημέρα ψήφισης στη Βουλή, της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας MiFΙD ΙΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ζήτησαν χθες από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου οι εκπρόσωποι των χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), κατά τη διάρκεια ακρόασης των εκπροσώπων του Χρηματιστηρίου στη Βουλή ενόψει του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ (Σπύρος Κυρίτσης, Νίκος Χρυσοχοΐδης) υποστήριξε ότι, λόγω των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται στην καθημερινή λειτουργία των χρηματιστηριακών εταιρειών, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας απαιτείται αρκετός χρόνος ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι εταιρείες στους νέους κανονισμούς. Με την πρόταση των χρηματιστών συμφώνησαν η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών και ο ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών). Επίσης ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε από την κ. Παπανάτσιου να μην υπάρξει επαναπιστοποίηση των εργαζομένων σε ΑΕΠΕΥ και ΑΧΕΠΕΥ, καθώς δεν απαιτείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα οδηγήσει σε πρόσθετα κόστη τις εταιρείες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η υφυπουργός Οικονομικών δεν δεσμεύτηκε να απαντήσει στα αιτήματα των εκπροσώπων της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Οδηγία MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II), που διευρύνει το σύνολο των κανόνων που είχαν θεσπιστεί το 2007, επεκτείνει τις απαιτήσεις για διαφάνεια –πέραν των αγορών μετοχών– στις αγορές ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων.

Η Οδηγία επιχειρεί να βελτιώσει την προστασία των επενδυτών με την εφαρμογή των διδαγμάτων από τη χρηματοπιστωτική κρίση 2007-9 και να ενισχύσει την εποπτεία σε επίπεδο Ε.Ε.

Η MiFID II «θεωρητικά» θέτει νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες συναλλαγών, ώστε να γνωρίζει όλη η αγορά τις τιμές που προσφέρονται και οι επενδυτές να μπορούν να ελέγχουν ότι κάνουν την καλύτερη συμφωνία.

Ενδεικτικά, η MiFID II θέτει πλαφόν στο ύψος των εκτός Χρηματιστηρίου συναλλαγών, αλλά και περιορισμούς στον όγκο των αξιών που μπορεί να κατέχει ένας χρηματιστής, ώστε να αποφεύγεται ο αδικαιολόγητος επηρεασμός των τιμών της αγοράς.

Επίσης, οι τηλεφωνικές συναλλαγές αντικαθιστώνται με ηλεκτρονικές, οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι κανόνες για πολύ γρήγορες συναλλαγές επικαιροποιούνται, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων πρέπει να είναι σαφείς προς τους πελάτες τους για το ποιος πληρώνει την έρευνα για τις μετοχές που αποκτούν από τις τράπεζες, οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά ποιος τύπος επενδυτή είναι κατάλληλος για ένα προϊόν, ώστε να αποφεύγονται πωλήσεις υπό πίεση σε οποιονδήποτε επενδυτή, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή