Περιφράξεις οικοπέδων αύξησαν την οικοδομική δραστηριότητα

Περιφράξεις οικοπέδων αύξησαν την οικοδομική δραστηριότητα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο στις περιφράξεις οικοπέδων και λιγότερο στις πραγματικές αναπτύξεις, ή έστω επεκτάσεις υφιστάμενων οικοδομών και κατοικιών οφείλεται η ανοδική τάση που καταγράφηκε στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά το εννεάμηνο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία από τις άδειες που εκδόθηκαν στο σύνολο της χώρας προέκυψε άνοδος κατά 8,6% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 16,8% με βάση την επιφάνεια και κατά 16,7% με βάση την όγκο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ένα σημαντικό μέρος των αδειών στο σύνολο της χώρας δεν αφορά σε νέες οικοδομές, ούτε καν σε επεκτάσεις, ή ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων, αλλά σε περιφράξεις οικοπέδων, οι οποίες επίσης συμπεριλαμβάνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το 2017 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στην έκδοση αδειών περιτοιχίσεων οικοπέδων, λόγω της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που ώθησε αρκετούς οικοπεδούχους στο να προχωρήσουν τις σχετικές εργασίες, ώστε να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

Το στοιχείο αυτό πιστοποιείται και από το ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι επενδύσεις σε κατασκευές υποχώρησαν κατά 19,3%, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με την κάμψη να διαμορφώνεται σε 7,5% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, έχει συμβάλει αρνητικά στο ΑΕΠ κατά 1%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες διαμορφώνονται πλέον σε μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 11% στο απόγειο της αγοράς ακινήτων το 2007. Μάλιστα, ο κλάδος της κατοικίας αποτελεί πλέον μόλις το 12,7% των συνολικών επενδύσεων σε κατασκευές, έναντι ποσοστού 78,8% που αποτελούσε στο τρίτο τρίμηνο του 2007. Σημειωτέον ότι κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του 2016, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε κατά 84,1% και ο όγκος ιδιωτικών κατασκευών κατά 86,9%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2008 εκδόθηκαν 66,7 χιλιάδες άδειες, έναντι μόλις 12,6 χιλιάδων αδειών το 2016.

Πάντως, ακόμα και εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην αγορά ακινήτων διαχρονικά, το 2017 προέκυψαν και κάποια θετικά δείγματα γραφής, κυρίως στην Αθήνα. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η τάση αυτή οφείλεται στην εκτόξευση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών πλατφορμών, η οποία με τη σειρά της έχει αναζωπυρώσει τη ζήτηση για ανακαινίσεις, ανακατασκευές και επεκτάσεις υφιστάμενων διαμερισμάτων ή οικοδομών. Παράλληλα, όσο αυξάνεται η δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να ενισχύονται και οι νέες κατασκευές κατοικιών, ειδικά στοχευμένες στο συγκεκριμένο κοινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατά το εννεάμηνο του 2017, στην Αττική εκδόθηκαν συνολικά 2.004 οικοδομικές άδειες, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 15,6% με βάση τον αριθμό των αδειών, αλλά και κατά 36,4% με βάση την επιφάνεια και 31,7% με βάση τον όγκο. Δεδομένου ότι σε πανελλαδικό επίπεδο εκδόθηκαν περί τις 10.000 άδειες το αντίστοιχο διάστημα, είναι σαφές ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίστηκε το 20% της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά σε ανακατασκευές/ανακαινίσεις και νέες οικοδομές και όχι σε περιτοιχίσεις οικοπέδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή