Βενεζουέλα: Ελλείψει αντισυλληπτικών «εκτοξεύονται» οι εγκυμοσύνες στην εφηβεία

Βενεζουέλα: Ελλείψει αντισυλληπτικών «εκτοξεύονται» οι εγκυμοσύνες στην εφηβεία

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις μεθόδους αντισύλληψης να γίνονται ολοένα πιο σπάνιες και δυσπρόσιτες, οι εγκυμοσύνες ανάμεσα σε εφηβικά ζευγάρια πολλαπλασιάζονται. Πλέον, το 25% των μωρών που γεννιούνται στη χώρα, έχουν έφηβους γονείς.

Στο κέντρο της πόλης Μπαρκισιμέτο που βρίσκεται στη Βενεζουέλα, το φαρμακείο της Μάργκαρετ Καβάν φαίνεται σχετικά άδειο τις τελευταίες μέρες. Έχει τοποθετήσει τα λίγα προϊόντα που έχει όσο το δυνατόν πιο αραιά μεταξύ τους γίνεται, ώστε τα ράφια να δείχνουν πιο γεμάτα από ό,τι πραγματικά είναι.

Βενεζουέλα: Ελλείψει αντισυλληπτικών «εκτοξεύονται» οι εγκυμοσύνες στην εφηβεία-1

Η κ. Καβάν έχει περίπου ένα χρόνο να παραλάβει αντισυλληπτικά χάπια για το φαρμακείο της. Κάθε μέρα, την επισκέπτεται κόσμος και της τα ζητάει και κάθε μέρα, πρέπει να τους αφήσει να φύγουν με άδεια χέρια. Οι συνθήκες αυτές, απαιτούν προσαρμογή.

«Παλιότερα, μόνο οι άνδρες αγόραζαν προφυλακτικά, αλλά τώρα αγοράζουν και οι γυναίκες γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο πλέον. Η τιμή των προφυλακτικών έχει ανέβει κατά 200%».

Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες

Πιο πέρα στην ίδια πόλη, η Νταρνέλις Ροντρίγκεζ βιώνει τις συνέπειες αυτών των ελλείψεων. Έγινε μάνα πρώτη φορά σε ηλικία μόλις 15 χρονών. Έπειτα, έκανε και δεύτερο παιδί και ήλπιζε ότι θα ήταν και το τελευταίο, αλλά η πραγματικότητα τη διέψευσε.

«’Όταν έμαθα πως έμεινα έγκυος για τρίτη φορά, έβαλα τα κλάματα», δήλωσε. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις αντισυλληπτικά χάπια. Δεν τα βρίσκεις πουθενά, αλλά ακόμα και αν βρεις κάπου, το κόστος είναι πέρα από τις δυνατότητές μας».

Από οικονομική άποψη, η κάθε μέρα είναι και μια μάχη για τη Ροντρίγκεζ. Ζει με τα παιδιά και τον άνδρα της σε παράπηγμα από αυλακωτή λαμαρίνα, σε μια φτωχογειτονιά του Μπαρκισιμέτο.

Τώρα που είναι πάλι έγκυος, λέει πως τα παιδιά της πρέπει να ζήσουν χωρίς ρούχα και παπούτσια, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις ιατρικές της εξετάσεις. «Σκοπεύω να πάω για στείρωση. Δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ πως υπάρχει περίπτωση να ξαναμείνω έγκυος στο μέλλον».

Έφηβες μητέρες

Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, ένα στα τέσσερα μωρά που γεννιέται στη Βενεζουέλα, έχει έφηβους γονείς, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής, όσον αφορά τις εφηβικές εγκυμοσύνες.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε πέρσι», δήλωσε η Ντέλια Μοντραγκόν, αντιπρόεδρος της Ένωσης Οικογενειακού Προγραμματισμού στην επαρχία της Λάρα, όπου και βρίσκεται το Μπαρκισιμέτο. «Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους νεαρούς ανθρώπους. Ένα κουτί με αντισυλληπτικά μπορεί να κοστίζει όσο ο μισθός που βγάζουν και οι δύο γονείς τους μαζί, ίσως ακόμα και τα διπλά», συμπλήρωσε.

Βενεζουέλα: Ελλείψει αντισυλληπτικών «εκτοξεύονται» οι εγκυμοσύνες στην εφηβεία-2

Κάθε μέρα, η αίθουσα αναμονής της είναι γεμάτη από γυναίκες που έρχονται αναζητώντας είτε συμβουλές, είτε ιατρική βοήθεια.

Μία άλλη από τις μεγαλύτερες ανησυχίες, είναι ο υποσιτισμός. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το 75% των κατοίκων της Βενεζουέλας έχασαν κατά μέσο όρον 9 κιλά τον χρόνο που πέρασε.

«Δεν τρώνε, γιατί οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παράσχουν φαγητό», εξηγεί η κυρία Μοντραγκόν. «Επομένως, ο υποσιτισμός γίνεται πραγματικά σοβαρό πρόβλημα. Όταν έρχεται η ώρα του τοκετού, βλέπουμε ότι πολλές από τις κοπέλες είναι υποσιτισμένες».

Έλλειψη προμηθειών

Συχνά ζητείται από τις γυναίκες να φέρνουν μαζί τους βαλιτσάκια με ιατρικές προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν εξαντλήσει όλους τους πόρους τους. Έτσι, οι μέλλουσες μητέρες δίνουν στους γιατρούς γάντια, αντιβιοτικά και ρόμπες, πριν μπορέσουν να τις ξεγεννήσουν.

Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά, όμως ο παιδίατρος Δρ. Χουνιάδες Ουρμπίνα Μεντινά, πρόεδρος της Κοινωνίας Παιδιάτρων και Φροντίδας Παιδιών, δηλώνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των γεννήσεων που παρίσταται δεν είναι προγραμματισμένες.

Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.  «Μια έφηβη 12, 13, ακόμα και 15 χρόνων, είναι στην πραγματικότητα ένα παιδί που γεννάει ένα άλλο παιδί. Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι μητέρα. Το βλέπουν σαν παιχνίδι. Όμως, για εμάς, τους μαιευτικούς, τα νοσοκομεία, αλλά και το μέλλον της χώρας, πρόκειται για ένα αληθινό πρόβλημα».

Βενεζουέλα: Ελλείψει αντισυλληπτικών «εκτοξεύονται» οι εγκυμοσύνες στην εφηβεία-3

Η Δρ Ουρμπίνα ρίχνει τις ευθύνες για το πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Στο 80% των περιπτώσεων που μία έφηβη γίνεται μητέρα, θα παρατήσει το σχολείο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση, αντί να διδάξει στα παιδιά σεξουαλική αγωγή, τους δίνει λεφτά και σπίτια αφότου γεννήσουν. Έτσι, η μέση έφηβη πιστεύει ότι αν μείνει έγκυος, θα μπορέσει να φύγει από το σπίτι της και να ζήσει σαν ενήλικας».

Το BBC ζήτησε να μιλήσει με το Υπουργείο Υγείας, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Φόβος για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες

Η Μπέτσιμαρ Βιγιαλόμπος Ρεϊνόσα αποτελεί έξοχο παράδειγμα της κατάστασης στη Βενεζουέλα του 2017. Όταν έγινε 15 χρονών, έκανε ένα μεγάλο πάρτυ, ή αλλιώς quinceanera, όπως λέγεται στη γλώσσα της, το οποίο και σηματοδοτεί το γεγονός πως πλέον είναι γυναίκα.

Δύο μήνες αργότερα, θα παρευρισκόταν σε ένα άλλο επετειακό γεγονός: Τη γέννηση της κόρης της Γιοσεχάνι Αλισέτ. Η οικογένειά της λέει πως η εγκυμοσύνη της, προκάλεσε αισθήματα έκπληξης και απογοήτευσης.

Παρόλα αυτά, η μητέρα της, Χουάνα, είναι πρακτικός άνθρωπος και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υποστηρίξει την κόρη της. «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Πολλές νεαρές κοπέλες μένουν έγκυες, τώρα με την κρίση. Κάποιες από αυτές, βρίσκουν άνδρες απλά και μόνο επειδή είναι εξαθλιωμένες από τη φτώχεια και θέλουν κάποιον να τις στηρίξει οικονομικά».

Η Μπέτσιμαρ θέλει να γυρίσει στο σχολείο μετά τη γέννηση της Γιοσεχάνι, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα τα καταφέρει.

«Φοβάμαι», δηλώνει. «Μόλις γεννήσω, θα έχω πάλι το πρόβλημα να βρω αντισυλληπτικά και προφυλακτικά, για αυτό τον λόγο φοβάμαι πως αν κάνω σεξ, μπορεί να μείνω πάλι έγκυος».

Πηγή: BBC, Φωτογραφίες: Reuters, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή