Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ γιορτάζει τα 20 χρόνια του με τους κορυφαίους

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ γιορτάζει τα 20 χρόνια του με τους κορυφαίους

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια το κινηματογραφικό είδος που ανθεί περισσότερο όλων παγκοσμίως είναι το ντοκιμαντέρ. Στα μέρη μας η ξεχωριστή αυτή διάσταση της 7ης Τέχνης είναι συνυφασμένη με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας και φυσικά το… γιορτάζει. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν ήδη και θα κορυφωθούν με το ίδιο το Φεστιβάλ 2-11 Μαρτίου, βρίσκονται βέβαια οι ταινίες: είτε αφορούν ήρωες της διπλανής πόρτας είτε περίφημα μουσικά ινδάλματα, τοποθετημένα στον σύγχρονο κόσμο ή στο ιστορικό παρελθόν, τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς θα είναι εκεί.

Στο «Faithfull» η Γαλλίδα ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ βιογραφεί τη θρυλική Μαριάν Φέιθφουλ, ξεκινώντας από την κοινή ζωή της με τον Μικ Τζάγκερ στο Λονδίνο των ’60s μέχρι την αυτοκαταστροφή των εθισμών και τη μετέπειτα αναγέννησή της. Σε μια άλλη σπουδαία φιγούρα, αυτή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, εστιάζει το «Filmworker» του Τόνι Ζιέρα, με τον πιο στενό συνεργάτη του μεγάλου auter να αποκαλύπτει τα μυστικά της προσωπικότητας και της τέχνης του.

Στα πιο αξιοσημείωτα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται αναμφίβολα και οι επιστροφές πολύ σημαντικών δημιουργών του ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, η δις βραβευμένη με Οσκαρ Μπάρμπαρα Κοπλ («American Dream»), η οποία μάλιστα λαμβάνει μέρος με δύο ταινίες: το «This is Everything: Gigi Gorgeous», το οποίο αφηγείται την ιστορία της διάσημης transgender σταρ Τζίτζι Λαζαράτο αλλά και το σκοτεινό «Α Murder in Mansflield», χρονικό μιας οικογενειακής τραγωδίας. Επιστροφή και για τον επίσης σπουδαίο Τζον Αλπερτ, ο οποίος με το «Cuba and the Cameraman» περιδιαβαίνει την πολυτάραχη ιστορία της Κούβας, στη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών και μέχρι τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή